Deel dit artikel
-

Smartspeakers live bij 5 procent Nederlandse huishoudens

Ongeveer 400.000 huishoudens in Nederland maken gebruik van een smartspeaker à la Google Home. Nog eens 300.000 huishoudens overwegen zo’n slimme digitale butler thuis te installeren. Maar een onderzoek van Kantar laat ook zien dat weinigen echt weten wat smartspeakers zijn.

De interesse in online speakers is groot en groeiend. Vanochtend maakte Kantar bekend dat 17 procent van de huishoudens is bekend met apparaten als Google Home en Amazon Alexa. Oftewel: meer dan tachtig procent heeft geen flauw benul. Echter, de helft van deze early adaptors heeft of wil zo’n apparaat kopen.

Veel evangeliewerk zullen Google en Apple in Nederland niet hoeven doen voor hun apparaten. Het onderzoek geeft namelijk aan, dat 29 procent van de respondenten wel op zijn telefoon gebruik maakt van spraakgestuurde diensten. De stap naar een speakertje in de huiskamer of keuken is daarmee snel gezet.

Kantar zegt: “In Nederland gaat de adaptatie van de slimme luidsprekers Google Home en Amazon Alexa nu snel. 5% van de Nederlandse huishoudens gebruikt al Google Home, 15 procent zegt het te kennen en 4 procent geeft aan van plan te zijn het binnenkort te gaan gebruiken. Bij Amazon Alexa liggen de Nederlandse cijfers lager. Circa 1 procent van de huishoudens gebruikt het, 1 procent spreekt de intentie uit het de komende maanden te gaan gebruiken en 7 procent is er al mee bekend.”

Deze cijfers laten zien dat er ras een kritische massa ontstaat voor voicediensten. De grote vraag is vooral op welke onderscheidende diensten de consument zal aanslaan. De meest gangbare gebruikscenario’s lijken: internet doorzoeken, muziek luisteren, timers en wekkers instellen en onderhoudende quizjes.

Foto: Thijs Paanakker (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond