Deel dit artikel
-

Snowden tegen bedrijven: stel privacy voorop

Edward Snowden raadt opkomende technologiebedrijven aan om de privacy van hun gebruikers tot een unique selling point te maken. In een wereld vol luistervinken wil men ook graag veilige zones.

Dat hield de Amerikaan gisteren aan zijn Nederlandse publiek voor. Op uitnodiging van zoekmachine Startpage.com was Snowden via een videoverbinding aanwezig voor een Q&A na afloop van de Nederlandse premiere van de speelfilm Snowden.

De stream werd in 12 Pathé-theaters live op het zilveren doek uitgezonden en via internet.

“Verzamel als bedrijf geen informatie die je niet nodig hebt. Het kan uiteindelijk in de verkeerde handen vallen.” Verder: “Je kunt je communicatie versleutelen, maar dat verbergt je metadata nog niet. Metadata worden, ook in Nederland, niet juridisch afgeschermd. Ze zijn zonder toestemming van de rechter verkrijgbaar. Daarmee kan alsnog een uitstekend beeld over iemand en zijn leven worden gevormd.”

Snowden hield geen achterdochtig paniekverhaal, maar wees zijn publiek vooral op hun burgerrechten. Rechten die nu, nog steeds, op grote schaal met voeten worden getreden. Gevraagd naar zijn opvatting over de verkiezing van Donald Trump hoefde hij ook niet lang te denken of te manoeuvreren. Hij is niet tegen regeringen of personen maar voor de rechten van burgers. Zij moeten voor zichzelf opkomen of, als ze dat niet kunnen, de specialisten en kenners steunen.

“Ik ben ook niet tegen afluisteren, maar wel tegen de sleepnetmethodes die worden gebruikt.”

Over afluisteren als middel tegen terrorisme: “Er zijn altijd terroristen geweest en die zijn altijd uiteindelijk gepakt. Je hoeft als burger je rechten niet op te geven voor opsporingsmethodes die aantoonbaar niet werken. Geef je die rechten wel op, dan zijn het de minderheden en kwetsbare groepen die dat het eerst merken. En kunnen samenlevingen zich niet doorontwikkelen.”

“Privacy gaat niet over iets verbergen, maar over beschermen. Het recht op jezelf, het recht op een vrije geest.“

“Technologie is er om de mens te dienen, niet omgekeerd. We moeten dat tij keren.”

Het volledige interview:

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

1 Reacties

Christiaan Solcer

Mooi verslag Erwin!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond