Deel dit artikel
-

Sound of Data doet televoting komend Songfestival

Technologiebedrijf Sound of Data uit Rotterdam gaat de komende jaren de televoting verzorgen voor het Junior Eurovisie Songfestival.

Hoewel het contract al maanden geleden werd getekend, mag het bedrijf uit de havenstad de overeenkomst nu pas bekend maken. En waarschijnlijk is dat ook alles dat het grote publiek hiervan zal horen. “Ons doel is om onzichtbaar te zijn”, zegt directeur Jeroen van Velzen.

“We zijn de leverancier van de technologie en treden verder niet op de voorgrond. In de Nederlandse mediawereld zijn we achter de schermen wel bekend van de televoting die we leveren aan onder meer X-Factor en The Voice of Holland.” Het bedrijf werkt zowel voor RTL als de publieke omroepen.

Sound of Data schoof aan op het Europese podium toen uitzendorganisatie EBU op zoek ging naar een nieuwe leverancier voor het televotingsysteem. “We hebben gekeken hoe het verschijnsel voting komende jaren zal evolueren en hebben daar onze systemen op gebouwd. Naast tele- en online voting krijg je mobiel, apps en social via bijvoorbeeld Twitter. Dit moeten allemaal gevalideerde stemmen zijn. Een complex proces waarin je met grote volumes hebt te maken.”

Guido Jongen, die de bulk van de Europese gesprekken voerde, legt uit: “Een noviteit die erg aansprak is de mogelijkheid om te stemmen bij live online streams. Zo kunnen de Europese landen die niet meedoen, of waar het niet uitgezonden wordt, toch meestemmen.“

Stemmen via Twitter zal bij het Junior Songfestival op 15 november niet mogelijk zijn. Enerzijds omdat de schaal van de songfestivals zo groot is, dan Van Velzen eerst goed technisch wil overleggen met Twitter. Maar daarnaast is deze sociale berichtendienst niet de enige populaire in Europa. De politieke en praktische gevoeligheden zorgen ervoor dat ook met systemen als Facebook en Vontakte zal moeten worden gewerkt. Deze ontwikkeling is nog niet veel verder dan in de ideeënfase.

De Rotterdammers hopen met hun EBU-werk ook de basis te leggen voor wat ze de Champions League noemen: het grote Eurosongfestival.

Foto: Wikimedia (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond