Deel dit artikel
-

SP wil programmaraad voor Digitenne

SP-Kamerlid Jasper van Dijk wil een landelijke programmaraad voor KPN/Digitenne. Momenteel is er geen enkele democratische inspraak over de 23 tv-zenders die door 700.000 kijkers kunnen worden ontvangen.

Kabelmaatschappijen hebben wel een programmaraad die adviseert over de 15 zenders in het basispakket (waarvan er zeven verplicht zijn). Nederland telt ongeveer zestig programmaraden; onafhankelijke adviesorganen, waarin consumenten zitting hebben. De leden worden benoemd door de gemeenteraden van de gemeenten in het verzorgingsgebied.

De kabelaar is in principe verplicht om het advies van de raad uit te voeren en kan alleen om zwaarwichtige redenen van het advies afwijken. Op verzoek van de kabelexploitant kan de programmaraad ook adviseren over de overige programma’s die in het standaardpakket worden uitgezonden. Een en ander is vastgelegd in de Mediawet. Het Commissariaat voor de Media kan geschillen tussen exploitant en programmaraad beslechten.

Minister Plasterk komt in januari met een brief over de toekomst van programmaraden en consumenteninvloed. Die invloed wilde hij eerst inperken, maar een kamermeerderheid vindt dat er juist meer controle moet komen.

De kabelraden willen bijvoorbeeld ook invloed op de digitale pakketten die worden aangeboden. Zelfs met digitale doorgifte blijft er sprake van schaarste en zijn keuzes noodzakelijk. Het toezicht geldt alleen als aanbieders met hun pakket meer dan 30 procent marktaandeel hebben.

Volgens Marieke Pette, directeur van Kabelraden.nl, is er bij de raden nog niet gesproken over Digitenne. "Ik kan me wel voorstellen dat de kabelraden ook bij Digitenne inspraak zouden willen, maar het is tot nu toe geen agendapunt."

KPN zegt desgevraagd geen voorstander te zijn van een landelijke programmaraad. "We zijn geen dominante marktpartij, maar bovendien laten we de keuze van de zenders bepalen door marktonderzoek, wat volgens ons op hetzelfde neerkomt." Volgens KPN zal het ook moeilijk worden om zenders te vervangen omdat met aanbieders langjarige contracten zijn afgesloten.

Deel dit bericht

8 Reacties

John

Goed idee ook meteen voor interactieve tv..van KPN..Waarom mogen alleen de kabelaars bbc1 en bbc2 doorgeven?Dit krijg ik steeds van KPN tehoren?

Klaas

Echt weer een SP idee. Er is wel democratische invloed. Je kan gewoon je Digitenne abonnement opzeggen als het je niet zint. SP had al veel eerder in het proces moeten ingrijpen. In andere landen is DVB-T gelieerd aan de publieke omroep en gewoon gratis. @John: De BBC sluit geen nieuwe licenties meer af. Maar BBC, ITV, Channel 4 en Five zijn prima te ontvangen met Freesat

Stefan de Konink

@Klaas maar de publieke omroep is op Digitenne ook free-to-air. In tegenstelling tot op de satelliet.

Rinus

Dat de kabelaars de BBC doorgeven, heeft te maken met rechten die al jarenlang lopen en die de BBC niet zomaar mag en kan intrekken. Daar kan een individuele provider als bijv. KPN of satellietboer niets aan veranderen, al zouden zij nog zo graag willen.

Don van Riet mgt cons ICT

Ik krijg bij het woord programmaraad hetzelfde gevoel als bij de waterschappen: het zijn geschikte plaatsen voor baantjesjagers. En aan de macht van kabelaars met hun regionale monopolies doen ze weinig af. Niet voor niets dat Plasterk er vanaf wilde, maar de huidige wind waait onder deze regering richting meer staatbemoeienis, niet minder. Zie ook alle acties van zijn collega Rouvoet en zijn extreme bedisselzucht richting kinderen.

Rick

Niks programmaraden. Als de overheid iets moet reguleren m.b.t. digitale televisie dan is het juist het exact tegenovergestelde: een einde maken aan de opgedrongen koppelverkoop in zenderpakketten.  Digitale televisie maakt het technisch prima mogelijk om individuele zenders "aan te schaffen" in plaats van hele pakketten. Dat er een 'staatszender' verplicht is voor uitzending van nationaal belang/rampenzender is een ding, misschien nog eentje er bij op regionaal niveau, maar een verplicht basispakket is echt niet van deze tijd.

Ciske

BBC geeft zijn zender niet door aan beursgenoteerde bedrijven. Alleen BBC World en BBC Prime geeft men wel door aan beursgenoteerde bedrijven. KPN Digitenne heeft BBC Prime in haar pakket en KPN IPTV heeft ze allebei.

whatsinaname

kabel heeft in mijn ogen afgedaan. sateliet heeft de toekomst en oa veel meer kanalen dan kabel ooit zal hebben. en nog gratis ook 😉 dreambox rulez

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond