Deel dit artikel
-

Spaanse boete voor Apple en Amazon opgeschort

Apple en Amazon hoeven voorlopig geen zware boete te betalen voor mogelijke concurrentieovertredingen in Spanje. Dat heeft het Nationale Hof van Justitie in Madrid besloten.

De verantwoordelijke markttoezichtautoriteit CNMC had in de zomer geoordeeld dat de overeenkomst tussen de twee bedrijven om Apple-producten via het platform van Amazon te verkopen, kleinere retailers discrimineerde.

Het nationale Hof van Justitie heeft tijdelijk besloten om de inbeslagname van een kleine 194 miljoen euro niet toe te staan zolang de beroepsprocedure loopt.

Volgens Apple was de Amazon-overeenkomst bedoeld om het aantal vervalsingen dat online wordt verkocht te verminderen. De CNMC stelde daarentegen vast dat Amazon er na het sluiten van het contract voor zorgde dat Spaanse klanten minder toegang hadden tot buitenlandse Apple-verkopers. Daarnaast had Amazon de advertentiemogelijkheden beperkt, waardoor klanten helemaal of moeilijk geen Apple-producten meer konden vinden.

In een soortgelijke mededingingszaak in Italië werden Apple en Amazon in november 2021 aanvankelijk veroordeeld tot het betalen van een boete van 200 miljoen euro. Later werd de zaak voor de rechtbank geseponeerd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond