Deel dit artikel
-

Spaanse boete en fors verlies voor Booking

Spaanse regelgevers hebben in het vierde kwartaal een boete van 30 miljoen dollar opgelegd aan Booking.com vanwege concurrentiekwesties, zo maakte het nnoederconcern Booking Holdings donderdag bekend.

Een woordvoerder van het bedrijf zegt tegen het FD dat de boete nog niet is gegeven, maar dat het wel bekend is dat die eraan komt.

De toezichthouder vindt dat Booking.com misbruik maakte van zijn machtspositie. Het onderzoek volgde op twee klachten van de Spaanse vereniging van hotelmanagers en de Madrileense hotelvereniging.

Die boete komt bovenop dreigende acties van de Europese Unie tegen Booking onder de Digital Markets Act.

In een verklaring schrijft het bedrijf: ‘We zijn teleurgesteld over het ontwerpbesluit van de CNMC en zijn het zeer oneens met de bevindingen. We zullen binnenkort onze kennisgeving indienen voor de EU-wet voor de digitale markten (DMA), die bedoeld is om consistente regels voor onlineplatforms in de hele EU te waarborgen en fragmentatie op nationaal niveau te voorkomen. Wij zijn van mening dat dit de juiste manier is om de belangrijkste punten van zorg van de CNMC te bespreken en te beoordelen, en dat dit een kans biedt om overeenstemming te bereiken over oplossingen die in heel Europa gelden in plaats van per land. We zijn van plan om in beroep te gaan tegen deze ongekende beslissing in Spanje, als deze definitief wordt.’

Het bedrijf incasseerde ook een verlies omdat het zich moet aansluiten bij een pensioenfonds voor de reisbranche. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag eind vorige maand bepaald. Booking zag zich als een internetbedrijf en niet als reisorganisatie. De zaak was aangespannen door pensioenfonds Bpf Reisbranche.

Het moederbedrijf van Booking.com schatte eind januari al dat de uitspraak zou tot een extra kostenpost van 405 miljoen euro.

Op GAAP-basis daalde de nettowinst van Booking in het vierde kwartaal met 82 procent tot 222 miljoen. De omzet steeg met 18 procent tot 4,8 miljard.

Voor het volledige jaar steeg het netto-inkomen van Booking met 40 procent op jaarbasis tot 4,3 miljard dollar op een omzet van 21,4 miljard, een stijging van 25 procent. Het aantal boekingen groeide 17 procent jaar-op-jaar.

 

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond