Deel dit artikel
-

SpaceX lanceert duizenden breedbandsatellieten meer

SpaceX mag zevenduizend satellieten meer lanceren om voor wereldomspannend brandbandnetwerk vanuit de ruimte.

Het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, die ook aan de wieg stond van Paypal en Tesla, kreeg daarvoor gisteren de toestemming van de Amerikaanse toezichthouder om bepaalde frequentiebanden te gebruiken voor dataverkeer.

Naast SpaceX kregen ook Kepler, Telesat en Leosat vergunningen toegewezen. De Amerikaanse overheid wil hiermee een concurrerende markt met aanbieders realiseren. Genoemde aanbieders gaan netwerken van duizenden satellieten exploiteren.

De satellieten draaien niet in een geostationaire baan om de aarde, maar juist heel dicht bij de aarde. Ze zijn kleiner en goedkoper dan de huidige generatie communicatiesatellieten. Omdat ze dichterbij de aarde zijn, is de latency kleiner en nieuwe technieken zouden hogere doorvoersnelheden mogelijk maken.

In het voorjaar van 2018 kreeg SpaceX al groen licht voor een netwerk van ruim vierduizend breedbandsatellieten. Dat netwerk heet Starlink. Over zes jaar, halverwege 2024, moeten een 2.200 satellieten live zijn. Dat betekent dat SpaceX zijn lanceerschema met de helft moet gaan versnellen.

Foto: SpaceX

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond