Deel dit artikel
-

SpaceX ’s werelds een na hoogst gewaardeerde private bedrijf

De eigenaar van breedbandnetwerk Starlink en bouwer en lanceerder van rakketten SpaceX wordt na de meest recente investeringsronde gewaardeerd op 100,3 miljard dollar.

Daarmee is het ’s werelds op een na hoogst gewaardeerde private bedrijf in financiële termen. Enkel Bytedance, het moederbedrijf van onder meer TikTok, staat bij beleggers voor meer in de boeken: meer dan 425 miljard dollar.

Bytedance nadert daarmee de top tien van alle hoogst gewaardeerde bedrijven, dus ook die waarvan de aandelen op de beurs worden verhandeld. De nummer tien op die lijst, chipmaker Nvidia, draagt een waardering van 518 miljard dollar.

De waardering van SpaceX is sinds februari 2021 met eenderde gestegen. In de meest recente investeringsronde moesten insiders hun aandelen verkopen voor 560 dollar per aandeel.

Het betreft hier geen nieuwe kapitaalinjectie, maar een herschikking van belangen waarbij zittende en nieuwe investeerders hun stukken verkopen.

SpaceX ontwikkelt zich tot de voorkeurslanceerder voor overheden, bedrijven en wetenschappelijke instanties. Het Amerikaanse bedrijf kan mensen, objecten en vrachten sneller, veiliger en goedkoper naar de ruimte brengen dan de kleine maar groeiende groep concurrenten. Er staan al tientallen lanceringen met verschillende typen raketten op de agenda. Een van de meest aansprekende aanstaande lanceringen is dit van Starship. Dat wordt ’s werelds grootste raket ooit.

Foto: Ron Frazier (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond