Deel dit artikel
-

Spam aan bedrijven en telemarkting verder aan banden

Wijzigingen in de Telecomwet zorgen ervoor dat nu ook bedrijven niet meer gespamd mogen worden. Bovendien komt er een Bel-me-niet-register dat ervoor zorgt dat burgers niet meer gebeld worden met reclame.

Toen de Telecomwet in 2004 werd herzien, werd niet verboden om consumenten ongevraagd te benaderen met commerciële e-mail. Bij bedrijven mocht, dankzij een sterke lobby van het Nederlandse bedrijfsleven, toch nog digitaal gefolderd worden in de Inbox. Die tijd is voorbij, als de gisterenmiddag besproken wijzigingsvoorstellen worden aangenomen.

Het Ministerie van Economische Zaken wil ook een eigen variant op het door het bedrijfsleven opgerichte Infofilter instellen. Zelfregulering bleek afgelopen jaren niet voldoende effectief om ongewilde reclametelefoontjes uit te bannen. Het ministerie licht toe: "Telemarketingbedrijven die dit register straks niet raadplegen kunnen worden aangepakt door de overheid. Het register moet een einde maken aan de grote ergernis bij consumenten over de telefoontjes van telemarketeers.

Meer dan 90 procent van de consumenten zit niet te wachten op commerciële telefoongesprekken en 56 procent van de consumenten wil zich hiervoor laten afsluiten, blijkt uit recent onderzoek in opdracht van de staatssecretaris."

Een ander wijzigingsvoorstel geeft opsporingsinstanties meer mandaten wat betreft het afluisteren en storen van mobiele telefonie. "het wordt door de aanpassing voor opsporingsinstanties ook eenvoudiger om mobieltjes te lokaliseren, af te luisteren en te storen. In het voorstel staat dat de politie voortaan mobiele telefoons mag afluisteren  en storen  voordat er een zwaar misdrijf is gepleegd. Nu mag dat pas na toestemming van het Openbaar Ministerie."

Bron foto: cwsteeds (CC) 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond