Deel dit artikel
-

Spanje start antitrustonderzoek naar Booking.com

De Spaanse concurrentiewaakhond heeft een onderzoek ingesteld naar mogelijk concurrentiebeperkend gedrag van de Nederlandse online reisbureaugigant Booking.com. Dit na aantal klachten die zijn ingediend door de Spaanse vereniging van hotelmanagers en de regionale hotelvereniging van Madrid.

Er zal onder meer worden gekeken of Booking oneerlijke handelsvoorwaarden oplegt aan hotels in Spanje.

De Nationale Commissie voor Markten en Concurrentie (CNMC) loopt verder niet vooruit op het onderzoek.

Hoteliers klagen al jaren over het opleggen van ‘onrechtmatige commissies’. Booking stelt dat die commissie 9 procent is, terwijl ondernemers zeggen dat de kosten makkelijk tot 22 procent kunnen oplopen. Ook wordt volgens hen niet gekeken naar grootte of verkoopvolume.

Het gaat nog wel even duren voordat hierover duidelijkheid komt.
De Spaanse waakhond heeft tot 18 maanden de tijd om zijn onderzoek uit te voeren en tot een definitieve beslissing te komen.

De Europese Commissie heeft Booking.com al langer in het vizier. Het kan zomaar zijn dat Booking.com zou kunnen worden aangewezen als poortwachter in het kader van de Digital Markets Act (DMA), die flink wat eisen stelt aan marktpartijen.

Uit een EU enquête bleijkt dat 44 procent van de reserveringen bij onafhankelijke hotels in de Europese Unie via online bureaus wordt afgewikkeld.

Booking reageert als volgt: ‘We hebben altijd samengewerkt met de CNMC voor hun vragen over Booking.com in Spanje en zullen dat ook nu blijven doen. Booking.com zal altijd – zoals wij dat ook in het verleden hebben gedaan – blijven samenwerken met onze partners in de reisindustrie, die pas sinds kort tekenen van herstel laat zien in een periode waarin we een onzekere toekomst ingaan gezien het wereldwijde economisch klimaat. We blijven onvermoeibaar werken aan het veiligstellen en aanbieden van de broodnodige vraag voor onze accommodatiepartners, die wij elke dag helpen hun kamers te vullen.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond