Deel dit artikel
-

Spectaculaire toename logistiek vastgoed 2017

De voorraad logistiek vastgoed in Nederland heeft sinds de eeuwwisseling een spectaculaire groei doorgemaakt. Dat blijkt uit de door NVM Business uitgebrachte publicatie Logistiek vastgoed in cijfers 2017.

In 2000 waren er circa 1.030 distributiecentra en opslagruimten met een gezamenlijke vloeroppervlakte van circa 16 miljoen vierkante meter. Begin 2017 telde ons land 1.760 distributiecentra met een totaal van ruim 28 miljoen vierkante meter.

De provincie Limburg heeft verhoudingsgewijs het meest geprofiteerd van deze ontwikkeling. Hoewel Limburg met name Venlo de afgelopen jaren veel profijt heeft getrokken uit de grote vraag naar distributiecentra, is Tilburg nog altijd de stad met de meeste vierkante meters logistiek vastgoed, op enige afstand gevolgd door Rotterdam en Venlo. De Haarlemmermeer – de regio Schiphol – komt qua voorraad op de vierde plaats.

Uit de publicatie van NVM Business blijkt ook dat het aandeel van de gehuurde distributiecentra in de totale voorraad logistiek vastgoed in Nederland verder is toegenomen. Momenteel wordt 64 procent van de logistieke ruimten gehuurd.

De vraag naar logistiek vastgoed bedroeg vorig jaar circa 2,4 miljoen vierkante meter. Niet eerder in Nederland werd in een jaar zoveel logistiek vastgoed opgenomen als in 2017.

Door de grote vraag van bedrijven naar logistiek vastgoed is het direct beschikbare aanbod in 2017 verder gedaald, tot ongeveer 2,5 miljoen vierkante meter, ofwel 8 procent van de totale voorraad.

In toenemende mate vormen distributiecentra een aantrekkelijke belegging. Volgens de cijfers van NVM Business kochten beleggers in 2017 voor circa 1,35 miljard euro logistiek vastgoed. Vooral buitenlandse investeerders zijn actief.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond