Deel dit artikel
-

Spotify en andere bedrijven bekritiseren Apple in brief aan Europese commissie

Ondanks het doorvoeren van wijzigingen voor iOS-gebruikers in de EU als onderdeel van de Digital Markets Act (DMA), blijft er kritiek bestaan. Spotify en tientallen andere bedrijven klagen in een brief aan de Europese Commissie over Apples vermeende gebrek aan DMA-naleving.

De volledige brief, die beschikbaar is op de website van Spotify, is ondertekend door 34 bedrijven en verenigingen uit verschillende sectoren, waaronder uitgeverijen, gaming, streaming, crypto en marktplaatsen.

Komende week worden iOS 17.4 en iPadOS 17.4 vrijgegeven. Deze bevatten diverse aanpassingen voor de nieuwe EU-wetgeving, zoals alternatieve marktplaatsen voor apps, alternatieve betaalmethoden en het zelf kiezen van de browser engine door ontwikkelaars.

Er is een groot aantal elementen in de aankondigingen van Apple die niet voldoen aan de DMA, stellen de ondertekenaars. ‘Om te slagen, moet de DMA kansen creëren voor echte concurrentie, inclusief alternatieve appwinkels en sideloading. Nieuwe appwinkels zijn van cruciaal belang voor het stimuleren van concurrentie en keuze, zowel voor app-ontwikkelaars als voor consumenten. Sideloading geeft app-ontwikkelaars een echte keuze tussen de Apple App Store of hun eigen distributiekanaal en technologie. De nieuwe voorwaarden van Apple staan sideloading niet toe en maken de installatie en het gebruik van nieuwe app-winkels moeilijk, riskant en financieel onaantrekkelijk voor ontwikkelaars.’

Apple heeft al enkele wijzigingen teruggedraaid. Zo zullen onder druk van de Europese Commissie webapps in de EU toch weer worden ondersteund. Apple beweerde aanvankelijk dat het een geheel nieuwe integratiearchitectuur zou moeten bouwen om de vele complexe beveiligings- en privacyproblemen aan te pakken. Ook vond Apple dat webapps weinig werden gebruikt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond