Deel dit artikel
-

Spotify Nederland start met Grolsch als adverteerder

Grolsch is de eerste adverteerder bij de Nederlandse lancering van Spotify. De muziekdienst laat weten dat het geen problemen ondervindt bij het vinden van adverteerders op het muziekplatform. “Ondanks het feit dat we bij de lancering nog niet weten wat we adverteerders kunnen bieden. We hebben immers nog geen Nederlandse gebruikers”, aldus Tobias Edström, manager Spotify Nederland.

De dienst kent een gratis abonnement waarbij de muziek onderbroken wordt door reclame. Sinds dinsdag is het muziekplatform ook open voor Nederlandse gebruikers. Naast de gratis variant kunnen gebruikers een betaald account nemen, waarbij de muziek zonder reclame te beluisteren is. Voor een premium account betaalt de muziekliefhebber in Nederland bijna 10 euro per maand.

Voor de reclame bij het gratis abonnement is Grolsch de launching partner. "Het is ingewikkeld om adverteerders te strikken wanneer je nog geen gebruikers hebt in een land. Toch hebben we geen moeite om adverteerders te vinden in Nederland." Met andere partijen is Spotify nog in gesprek. "Hier kan ik nog weinig over zeggen. Maar de gesprekken vinden plaats in verschillende sectoren, waaronder bijvoorbeeld telecom", aldus Edström.

Gebruikers van de dienst worden geen eigenaar van de muziek, maar kunnen deze wel delen met vrienden die ook zijn aangemeld bij Spotify. Via een link naar partners kan een nummer gedownload worden tegen betaling.

Het bedrijf verwacht snel te groeien als het aankomt op Nederlandse gebruikers. Welke doelstelling er gesteld zijn, daar wil Edström niet op in gaan. "Nederlanders zijn muziekliefhebbers, we verwachten een snelle groei." Ook over de verhouding gratis en betaalde gebruikers heeft Spotify verwachtingen in Nederland, maar Edström houdt zijn lippen op elkaar. "We zijn positief ingesteld, maar we zullen moeten afwachten wat er gebeurt."

In andere landen heeft Spotify deals gesloten met partijen als een internetprovider. In Zweden is er een samenwerking met de grootste mobiele operator, die de muziekdienst in zijn pakket aanbiedt. In Nederland is er voorlopig nog geen sprake van een dergelijke deal. "We moeten afwachten hoe dat in de toekomst uitpakt", aldus Edström.

Om licenties te krijgen heeft Spotify een deal gesloten met BUMA/Stemra. Hiermee komt onder meer de muziek van grote platenmaatschappijen als Universal Music Group, Sony BMG en EMI Music beschikbaar. Ook kleinere platenmaatschappijen worden meegenomen dankzij de deal met BUMA/Stemra. Spotify heeft meer dan 8 miljoen nummers beschikbaar.

Spotify is al actief in zes andere landen, Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje, Zweden, Noorwegen en Finland.

bron foto: Rossina Bossio (CC)

Deel dit bericht

3 Reacties

Mars Mertens

Goed nieuws dat een groot merk als Grolsch meteen met Spotify in zee gaat. Spotify is echt een perfecte manier om muziek te beluisteren. Mogelijkheden zijn natuurlijk afhankelijk van het model dat je afneemt. Met het Premium model is het echt de perfecte 'Celestial Jukebox". Je vraagt, en zij draaien…Whatever, Whenever en bij de Premium dienst met een mobiel Wherever. Nog wel even een opmerking over een fout in het artikel. Buma/Stemra regelt niet de overeenkomsten met de platenmaatschappijen voor de de Uitvoerende artiesten. Buma/Stemra maakt de overeenkomsten voor het muziekgebruik van de bij hen aangesloten auteurs en componisten.

henk

Nou Mars, ik hou het lekker bij een good old torrent. Artiesten moet maar wat vaker optreden als ze meer centjes willen verdienen. De cd is veranderd in een promotie middel. De artiesten van voor het downloadtijdperk zijn gewoon grote mazzelaars

ella

ik had al eerder een uitprobeerversie, dan in het engels, getipt van een zweedse vriend. ik was erg enthousiast, maar kon toen nog geen gratis versie vinden [alleen iets voor 60 dagen ofzo..] ben erg blij met de 20 uren ding.toch jammer dat je nu de liedjes niet zomaar gratis op je telefoon of ipod ofzo kan zetten, zoals (wijlen) limewire.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond