Deel dit artikel
-

Spotify sluit grootste Europese reclamedeal podcasts met OMG

Spotify en Omnicom Media Group (OMG) sluit een reclamedeal die zich louter richt op podcasts. De deal is voor de duur van de rest van dit jaar en heeft een waarde van vijftien miljoen euro. Podimo blijkt in Nederland twintig procent van het commerciële bereik te vertegenwoordigen.

Het zou Spotify’s grootste Europese marketingdeal zijn, stellen vakmedia.

Adverteerders die met Omnicom werken krijgen hiermee de gelegenheid om, samen met hun bureau, de tenen in het water te steken wat podcastreclame betreft. Het Zweedse muziekplatform biedt hen toegang tot reclameruimte bij originals en exclusives. Met nieuw aangekochte targeting- en analyticsdiensten Chartable en Podsights kunnen de adverteerders uitzoeken welke creatives bij welk soort podcasts de beste resultaten opleveren.

Adverteerders erkennen dat podcasts een interessant kanaal is geworden om hun boodschappen op te verspreiden. Velen zijn echter nog niet bekend met de werkwijze bij podcasts (Zie: ‘Digital Marketing Live: ‘Podcastreclame is geen radioreclame’‘).

Bovendien zijn de bereikcijfers nog niet representatief. Aan de ene kant loopt in Nederland het luisteronderzoek NLO. Dat rapporteert vrij gedetailleerd cijfers van ruim duizend titels, maar platformen als Podimo en Apple doen daar niet aan mee. Aan de andere staat bijvoorbeeld GfK, geen branche-initiatief maar een commerciële onderzoeker.

Nieuwe cijfers van GfK GXL/DAM laten nu zien, dat Podimo in de maand mei goed was voor twintig procent van de online bezoeken van podcasts. “Het toevoegen van commerciële podcasts van de online metingen in GXL is waardevol om het kunnen plannen op zowel klassieke radio als digital audio inclusief podcasts.”

Het online bereik van de commerciële Nederlandse podcasts, de Apple Podcasts app, Google Podcast app en nieuwkomer Podimo steeg in mei 2022 naar ruim 1,3 miljoen unieke personen. Dat is een stijging van een derde ten opzichte van januari 2022.

“In de periode januari tot en met mei luisterden in totaal 3 miljoen personen naar podcasts. Dit aantal komt bovenop de podcasts die bijvoorbeeld alleen via muziekstreamers als Spotify worden afgespeeld. Onder de Nederlandse commerciële podcasts vallen de podcasts van DPG Media, FD Mediagroep en Talpa Media Solutions.”

Foto: Toshiyuki IMAI (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond