Deel dit artikel
-

‘Staat aansprakelijk voor schade door illegaal downloaden films en series’

De Nederlandse Staat is in principe aansprakelijk voor de schade die de film- en televisieproducenten hebben geleden als gevolg van illegaal downloaden van films en series. Dat heeft de rechtbank Den Haag vandaag bepaald in een bodemzaak aangespannen door de organisatie SEKAM.

Omdat de Nederlandse Staat het standpunt had ingenomen dat downloaden uit illegale bron was toegestaan, ‘is een klimaat ontstaan waarin iedereen ervanuit gaat dat het is toegestaan om voor eigen gebruik, zonder toestemming van en betaling aan de rechthebbenden, een televisieserie of film te downloaden’, aldus advocaat Bas Le Poole in een toelichting.

De rechter in Den Haag achtte de staat alleen aansprakelijk vanwege uitlatingen van toenmalig staatssecretaris Teeven (Justitie) in 2011 en 2012.

De rechtbank heeft een aantal andere vorderingen van SEKAM afgewezen.

Het vonnis zegt niets over de compensatie die hieruit zou kunnen voortvloeien. SEKAM beweert dat filmproducten 78 miljoen euro per jaar mislopen door illegale downloads, maar of dit bedrag louter is terug te voeren op uitlatingen van Teeven is nog maar zeer de vraag. De staat kan verder nog in hoger beroep gaan.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond