Deel dit artikel
-

‘Start Amazon.nl in februari’

De lancering van Amazon.nl als volwaardige webwinkel wordt gepland in het eerste kwartaal en mogelijk al in februari. Dat zegt Cor Molenaar, bijzonder hoogleraar eMarketing aan de Erasmus Universiteit. “Ik heb dat twee maanden geleden al opgevangen van bedrijven die fabrikanten adviseren om zich op Amazon te profileren,” vertelt hij aan Emerce.

Gisteren lekte via LinkedIn een mail uit over de start van Amazon.nl als volwaardige webwinkel begin 2020. Leveranciers, oftewel bedrijven die rechtstreeks aan Amazon leveren, kunnen zich alvast registreren als vendor voor de Nederlandse markt.

Voor de ombouw van Amazon.nl, waar nu alleen boeken worden aangeboden, hoeft vermoedelijk niet eens zoveel uit de kast te worden gehaald. Zo’n 3 miljoen producten kunnen al via Amazon.de worden geleverd aan Nederlanders. Veel productpagina’s zijn al vertaald. Het logistieke proces wordt evenmin veranderd. Voorlopig levert Amazon vanuit distributiecentra aan de Duitse grens.

Doch een Amazon.nl domein neemt vermoedelijk wel de schroom weg die nu nog bestaat bij de Nederlandse consument, die er bijvoorbeeld niet helemaal zeker van is of hij een laptop met Duits toetsenbord krijgt toegestuurd als hij via Amazon.de bestelt.

De komst van Amazon naar Nederland zou een prijzenslag in gang kunnen zetten. Uit de prijsvergelijker Pricewatch van Tweakers blijkt dat Amazon veruit de goedkoopste aanbieder is van consumentenelektronica. En dat terwijl in Nederland de prijzen bij Coolblue, Marktplaats, wehkamp of anderen nauwelijks van elkaar verschillen. Volgens Molenaar is dat deels te verklaren uit grijze import, en uit het zakelijke model dat Amazon hanteert. “Anders dan bol.com doet Amazon vaak rechtstreeks zaken met fabrikanten, zij slaan de tussenhandel over. Dat levert voor deze partijen hogere marges op, terwijl ze met prijzen naar beneden kunnen gaan.”

Molenaar, die al jaren waarschuwt voor de komst van Amazon naar Nederland, vermoedt dat vooral bol.com het moeilijk krijgt als Amazon een formele Nederlandse start maakt. Hij wijst op de vermoedelijk 100.000 Nederlandse Prime-leden die per maand een vast bedrag betalen voor gratis verzendingen. “Dat is toch een mooie start voor een bedrijf als Amazon.”

Deel dit bericht

11 Reacties

Sander

Support your local heros, ik blijf bij Bol kopen

Tunis

@Sander,

Dan zeggen veel mensen. Stel dat je een X product 100,- goedkoper kan krijgen bij Amazon dan bij Bol.com? Ik ben zo eerlijk om te zeggen dat ik dan gewoon bij Amazon zou gaan bestellen.

Sander

Er is uiteraard voor veel consumenten een omslagpunt, ook voor mij. Maar ik ga er van uit dat Bol in staat zal zijn het gat niet te groot te laten worden!

Patmania

Volgens Molenaar is dat deels te verklaren uit grijze import, …

Dit verklaart grotendeels ook de lagere prijzen van Amazon. Het zijn goederen vanuit een ander land die zij Nederland binnenbrengen. Het probleem is daarmee wel gelijk je garantie.
Mocht je aanspraak willen maken op de garantie moet je het product versturen naar het land waar het vandaan komt. Daar kom je achteraf pas achter.

Ik heb in het verleden een elektronica product gekocht op Amazon.de die het helaas niet meer deed. Allereerst contact opgenomen met de winkel die aangaf dat het carry in is. Dus zelf versturen naar de fabrikant. Fabrikant werkt met importeurs dus daarheen gestuurd. Importeur weigert het want het is geen NL product. Moet naar een buitenlandse importeur sturen…..Verzending was 40 euro naar Oost-Europa…..

Michelle

Misschien meer mensen hier die zich storen aan de grote groep slechte verkopers op Bol.com? Het staat nu al vol met slechte en goedkope troep uit China.

Peter lastdrager

Wat mij vooral stoort is dat Amerikaanse bedrijven zoals Amazon hier ongestoord hun gang kunnen gaan maar vice versa er ineens aan “importheffingen” voldaan moet worden….

M.

Ik weet niet of de komst van Amazon zo’n grote prijzenslag gaan opleveren hoor. Wellicht op een selectie van skus waar ze op willen stunten tijdens de launceringsperiode. Bol spidert nu ook al op Amazon.de; en past daar (waar het kan) haar prijzen op aan. Daar gaat dus weinig aan veranderen.

Tunis

@M,

Ik denk dat er wel degelijk dingen gaan veranderen. Ten eerste heeft Amazon veel diepere zakken dan een partij als Bol.com of CoolBlue (vooral die laatste heeft straks een groot probleem). Qua volumes wereldwijd zijn ze natuurlijk vele malen groter met als gevolg dat ze veel betere prijzen kunnen hanteren voor exact dezelfde producten.

M.

Bol heeft een aardige oorlogskas opgebouwd om Amazon het hoofd te kunnen bieden. Die gaan qua prijs echt niet veel onderdoen voor Amazon. Maar wel tegen betere secundaire voorwaarden (zeker met Select). De hele platform-trend gaat zich doorzetten; daar is in Nederland nog veel groei te behalen vergeleken met landen om ons heen. Binnen die sterk groeiende taartpunt denk ik dat zowel Amazon als Bol verder zullen kunnen groeien. De grote verliezers zijn de websites die het van oudsherre moesten hebben van (organisch) Google verkeer; gezien startpunt daar langzaamaan wegschuift. Denk aan de Beslist.nl’s; die kunnen inpakken.

Coolblue wordt ten onrechte vergeleken met Bol en Amazon. Is geen echte marketplace, heeft fysieke vestigingen en zet extreem in op serviceniveau; waar een grote groep nederlanders gevoelig voor is. Anders zou CoolBlue nu ook al niks verkopen, want de meeste artikelen zijn ook nu al elders goedkoper te vinden.

Peter lasdrager

We zullen zien wat er gaat gebeuren…. Ik denk aan werknemers in luiers, plaspauzes van 30 seconden, wagecages, extreem-rechts achtige beveiliging (zoals in Duitsland is gebeurd) en nog meer gekkigheid die onze overheid allemaal laat doorgaan om zo de “economie te stimuleren”.

djside

Eindelijk, na amazon.de en amazon.fr sta ik daar al lang op te wachten. Ik kreeg mijn videogames met nederlandstalige hoesjes niet verkocht op Amazon, nochtans is de game hetzelfde. Wel jammer dat er geen distributiecentrum in NL of BE komt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond