Deel dit artikel
-

Start campagne ‘Dubbel beveiligd is dubbel zo veilig’

De Rijksoverheid start vandaag de campagne ‘Dubbel beveiligd is dubbel zo veilig’. Deze campagne van het ministerie van Justitie en Veiligheid is bedoeld om Nederlanders te stimuleren tweestapsverificatie in te stellen voor e-mail en andere accounts.

Uit een peiling van de Rijksoverheid blijkt dat slechts een kwart van de Nederlanders tweestapsverificatie voor e-mail gebruikt en 15 procent met een social media account deze beveiligingsmaatregel heeft ingesteld. Terwijl deze wel het meest effectief is tegen hacking, één van de meest voorkomende vormen van cybercrime.

Tegenwoordig is het bij veel platforms, van social media tot webshops, mogelijk om via e-mail een gebruikersnaam en of wachtwoord te wijzigen. Een gehackt e-mailaccount kan dus grote gevolgen hebben voor andere accounts en zorgen voor bijvoorbeeld financiële schade, reputatieschade of accountdiefstal.

Tweestapsverificatie (2FA) is hetzelfde als inloggen in twee stappen. Je logt in op een website of app met een combinatie van authenticatievormen: vaak ‘iets dat je weet’, zoals je wachtwoord of pincode, in combinatie met ‘iets dat je hebt of bent’ zoals je telefoon of een vingerafdruk.

De campagne zet in op bewustwording om het instellen van inloggen in twee stappen te stimuleren. Met herkenbare voorbeelden worden de momenten zichtbaar wanneer e-mail gehackt kan worden en wat de gevolgen zijn voor andere accounts. Op dubbelzoveilig.nl wordt uitgelegd hoe je inloggen in twee stappen instelt voor de populairste platforms.

Om het inloggen in twee stappen voor iedereen mogelijk te maken wordt er samengewerkt met verschillende partners, waaronder de DigiHulplijn.

De campagne start op dinsdag 6 februari op Safer Internet Day; een dag waarop wereldwijd aandacht gevraagd wordt om van het internet een veiligere en betere plek te maken voor iedereen, vooral voor kinderen en jongeren.

De campagne start op het Nova College in Haarlem. Bij een speciaal ‘Dubbelcheckpoint’ wordt aan studenten gevraagd of ze al inloggen in twee stappen hebben ingesteld voor e-mail. Zo niet, dan krijgen ze hulp. Die hulp komt onder andere van studenten die op het Nova College de opleiding ‘Expert IT systems and devices’ volgen waarbinnen Cyber Security een belangrijk onderdeel is.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond