Deel dit artikel
-

Start ‘uitgesteld betalen’ bij grote webshops

Betaal- en kortingskaartbedrijf LaSer komt als eerste in Nederland met een methode voor online gespreid betalen bij webwinkels. Onder meer Modern.nl en Redcoon bieden de aankoopregeling aan.

Consumenten van deze eerste twee webwinkels kunnen nu naast bijvoorbeeld iDeal en creditcard ook kiezen voor gespreid betalen. Ze kunnen met twee schuifknoppen zelf de looptijd en het gewenste aflosbedrag per maand instellen. Daardoor verandert de rente, die gemiddeld rond 10 procent ligt.

Als minimumbedrag voor dit soort betalingen noemde LaSer donderdag tijdens een persconferentie in Maarssen vijftig tot honderd euro. Het maximumbedrag ligt op 25 duizend euro.

Megapool is de derde grote webshop die de online aankoopfinanciering van LaSer binnenkort toevoegt aan het scala betaalmiddelen, zo maakte Lucien Swaab, head sales van LaSer Nederland, bekend.

Zeven procent

Van alle aankopen die nu in Nederland worden gedaan gaat zeven procent via een aankoopfinanciering. Swaab denkt die zeven procent op internet hoger kan uitvallen. "In de winkel kunnen mensen direct horen dat ze na toetsing niet in aanmerking komen voor een financiering. Dat is geen leuke boodschap om te horen natuurlijk. Internet is wat dat betreft anoniemer."

De toetsing van consumenten geschiedt via de BKR. Consumenten krijgen na een dag een contract toegestuurd, die ze met hun handtekening moeten terugsturen. Vervolgens ziet de webwinkelier dat het contract is getekend en kan hij overgaan tot levering.

Nog geen digitale handtekening

Volgens LaSer kunnen de kosten van de online aankoopfinanciering pas echt onder die in de winkel duiken, zodra er een digitale handtekening gemeengoed is geworden. Nu dat nog niet zo is, blijft papierwerk nodig.

LaSer heeft ook grote winkelketens als Gamma, Dixons, Dynabyte, Ikea en Halfords als klant. Deze bedrijven zouden de online aankoopfinanciering ook kunnen toevoegen. "Voorlopig zitten we vooral in de electronica-sector, maar ook in de reiswereld denken we dat deze betaalmethode kan aanslaan." Maandelijks wil LaSer nieuwe klanten aansluiten.

Het bedrijf zegt de regels van de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) na te leven bij de afhandeling van de gespreide betaling en de toetsingen. De afgelopen maanden draaide een proef met het systeem bij Modern.nl. Klanten van die webwinkel krijgen als ze kiezen voor ‘uitgesteld betalen‘ ook automatisch een Modern.nl Visa Card via LaSer opgestuurd.

De kosten van betalen na drie maanden zijn bij Modern.nl gratis. Wie pas na anderhalf jaar wil betalen ziet de kosten oplopen tot 65 euro.

Microbetalingen via IPTV-box

LaSer werkt intussen ook aan een systeem voor microbetalingen via de afstandsbediening op de Daily Media-settopbox, die via internet toegang biedt tot online tv-streams en videotheken. Volgens Swaab is het de bedoeling dat klanten een prepaidtegoed kunnen kopen, waarna ze met hun afstandbediening bijvoorbeeld een film van Videoland kunnen huren. We zijn dat momenteel aan het testen. Later dit jaar willen we hiermee beginnen."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond