Deel dit artikel
-

Start-up bewijst zenuwachtige huizenmarkt

Huizen die te koop staan passen steeds vaker de koopprijs aan naar beneden. Dat blijkt uit de cijfers van Huizenzoeker.nl die deze data verzamelt.

De site, eigenlijk een soort zoekmachine voor huizen, laat per huis zien of de vraagprijs naar beneden is bijgesteld. Zo kan er worden gezocht op een woning in een bepaalde stad, met prijswijziging. In Amsterdam zijn er bijvoorbeeld 518 koopwoningen te vinden die hun prijs hebben verlaagd. In Utrecht is dat 373 en in Rotterdam 746.

Huizenzoeker.nl verzamelt het aanbod van negen huizensites en een aantal grote makelaars. De start-up houdt de geschiedenis van een woning bij. Zo is het mogelijk te volgen hoe de prijs van een woning zich heeft ontwikkeld.

De huizenzoekmachine werd eind augustus opgericht door Jan-Willem Tusveld: "Sinds een kleine vier maanden houden wij de wijzigingen van de vraagprijzen van de woningen bij. Als je daar naar kijkt en dat vergelijkt met de afgelopen anderhalve maand, dan zie je de laatste tijd dat het aantal wijzigingen in de huizenprijs sterk toeneemt. Er zit een stijgende lijn in de aanpassingen van de vraagprijs van koopwoningen naar beneden toe."

Meer aanbod

Tusveld merkt op dat er veel te koop staat: "Er is meer aanbod en mensen willen toch van hun huis af. Dan moet je het beter prijzen en net iets goedkoper in de markt zetten dan je buurman in de straat iets verderop."

Of huizen ook langer te koop staan, durft Tusveld niet te zeggen: "Daar hebben we nog niet genoeg data voor verzameld. We kunnen nu vier maanden terugkijken." Hij merkt wel dat het aanbod van te koop staande woningen groeit: "Toen we begonnen hadden we een kleine 160 duizend woningen, dat is in vier maanden tijd ongeveer toegenomen met tien duizend extra woningen."

De Telegraaf meldde donderdag nog dat het aantal huizen dat nu te koop staat vijftien procent meer is vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Er kwamen het afgelopen jaar 180 duizend woningen bij op de markt.

Huizenprijs gedaald

Cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) toonden aan dat de gemiddelde huizenprijs in Nederland voor het eerst in achttien jaar is gedaald. Bovendien werden er minder huizen verkocht. In vergelijking met het tweede kwartaal is er sprake van een lichte daling van 0,3 procent.

Als er genoeg data is verzameld wil de Huizenzoeker.nl trends publiceren van de woningmarkt. De statistieken die nu al worden getoond worden binnen enkele maanden uitgebreid: hoe lang huizen gemiddeld te koop staan en hoe vaak verkoopprijzen met hoeveel omlaag gaan voordat ze verkocht worden. Een soort Google Trends voor huizen.

Deel dit bericht

2 Reacties

Maarten Stramrood

Deze site lijkt qua look and feel en navigatie wel heel erg veel op Funda. Voor de rest wel aardig.

J-OE

Geen appels met peren vergelijken… Net zoals op Funda te zien is zijn de 'goedkoopste woningen' geen woningen maar recreatiehuisjes. Die zouden ze eruit moeten filteren.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond