Deel dit artikel
-

Startup claimt opmerkelijke doorbraak: Bluetooth maakt contact met satelliet

Een Amerikaanse start-up is erin geslaagd om via Bluetooth contact te leggen met een satelliet. Dat klinkt onwaarschijnlijk gelet op het geringe bereik van de technologie, maar het bedrijf Hubble Network maakt gebruik van zelfontwikkelde satellieten.

Het bereik van Bluetooth is ongeveer 10 meter. Bij een grotere afstand wordt het moeilijk de verbinding in stand te houden.

Met behulp van een nieuwe techniek kan echter 600 kilometer worden overbrugd dankzij speciale antennes van de satellieten, die werken als een soort vergrotingssignaal en de inkomende Bluetooth-signalen kunnen bundelen.

In de toekomst moeten traditionele Bluetooth-apparaten met een eenvoudige software-update kunnen communiceren met satellieten.

Elk jaar worden er vijf miljard Bluetooth-apparaten verkocht, dus er is veel potentie.

De start-up wil in de zomer nog twee satellieten met SpaceX-raketten naar de ruimte sturen om daarmee een eerste constellatie op te bouwen. Tegen het einde van 2025 worden 32 satellieten gelanceerd, waarmee aangesloten apparaten wereldwijd ongeveer twee tot drie uur per dag via Bluetooth verbinding kunnen maken met de satelliet.

Het doel is een veilig, goedkoop en energiezuinig wereldwijd netwerk met een miljard apparaten. De start-up ziet de agrarische industrie, de bouwsector, de infrastructuur, de toeleveringsketens, de logistiek, de olie- en gaswinning en het leger als voor de hand liggende klanten.

Hubble werd in 2021 opgericht door Life360 mede-oprichter Alex Haro, Iotera oprichter Ben Wild (die zijn startup aan Ring verkocht) en ruimtevaartingenieur John Kim. Het bedrijf haalde onlangs 20 miljoen dollar op.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond