Deel dit artikel
-

Startup Fest Europe uit de startblokken

Minister-president Rutte en minister Kamp van Economische Zaken spreken later vandaag tijdens de openingsdag van Startup Fest Europe, een startup evenement in het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie. Het Rijk stelt structureel meer geld voor snellere groei van startups beschikbaar.

Zo maakte Kamp vanochtend bekend dat hij 27 miljoen euro beschikbaar gaat stellen voor de versoepeling van de loonregels voor start-ups en scale-ups. Nog eens 23 miljoen investeert het Rijk in startups en het MKB.

Met de gebruikelijk-loonregeling voor innovatieve startups wordt het belastbare loon van directeur-grootaandeelhouders in de eerste drie jaar na de start van de onderneming op het minimumloon gesteld. Zonder deze fiscale maatregel zou dit in veel gevallen 44.000 euro moeten zijn. In de startupwereld is het zeer ongebruikelijk om jezelf als oprichter in de eerste jaren een groot salaris uit te keren. Met de vandaag aangekondigde aanpassing past de wetgeving rekening meer bij deze praktijk.

Kamp wil dat Nederland een broedplaats wordt voor ‘nieuwe producten, diensten en verdienmodellen’

Snelgroeiende Nederlandse bedrijven zorgden tussen 2011 en 2014  voor 70.000 fulltime banen, zo blijkt uit cijfers van de Erasmus Universiteit. Voorbeelden van Nederlandse bedrijven die zorgen voor nieuwe banen zijn Catawiki uit Assen, momenteel het snelst groeiende bedrijf van Europa. Catawiki haalde afgelopen jaar 75 miljoen euro aan investeringen op en zoekt 300 nieuwe werknemers

Startup Fest, dat vandaag van start gaat, moet Nederland verder op de kaart zetten als startupland en verbindingen tot stand brengen tussen jonge, startende ondernemingen, het gevestigde bedrijfsleven, kennisinstellingen, investeerders en de overheid. Prins Constantijn der Nederlanden en Neelie Kroes (Startup Delta) namen samen het initiatief voor dit evenement. Startup Fest telt niet minder 40 evenementen verdeeld over 16 steden in Nederland.

Vandaag is in Amsterdam het openingsevenement, waar onder meer Tim Cook (Apple), Eric Schmidt (Google/Aplhabet), Gillian Trans (Booking.com) en Travis Kalanick (Uber) spreken. Tussen de sprekers door zijn er pitches van diverse startups: Flexport, Black Bear Carbon, Mobility House, Spindere en Blockchain. Het evenement is via RTL live te volgen.

Emerce organiseert vanaf morgen drie eigen evenementen in de Beurs van Berlage: E-Commerce Live, Digital Marketing Live en Mobile Convention.

Door het hele land zijn er deze week evenementen rond tech en ondernemen: High Tech Capital in Eindhoven (25 mei), Water Tech Fest in Leeuwarden (25), Starup 50 Gelderland in Arnhem (25)

Geen onderdeel van Startup Fest, maar indirect ook weer wel: The Next Web Conference vanaf donderdag op het terrein van de Westergasfabriek.

Startup Fest Europe eindigt op zaterdag 28 mei met een groots slotfeest in Rotterdam.

Foto: Peter Boer

13245332_605159462993469_4007078662016893525_n

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond