Deel dit artikel
-

Startup lanceert smartphonemodel voor wasmachines

In de toekomst koop je geen wasmachine meer, maar wasbundels. Met app. De Nederlandse startup Bundles wil huishoudens milieubewuster maken. Dus wordt de wasmachine inclusief wastegoed verhuurd.

Het werkt net zo als met een smartphone-abonnement. Voor een vast bedrag per maand wordt een Miele WKG 120 WCS geleverd, een wasmachine die rond de 1299 euro kost, maar langer meegaat. Bundles biedt daarnaast drie verschillende wasabonnementen, al naar gelang het gebruik: klein (15 wasjes per maand voor 18,95 euro), standaard (25 wasjes voor 19,95 euro) en groot (35 wasjes voor 21,95 euro). De gebruiksvergoeding van vijftig cent per was krijg je terug als minder wast, iets dat met een app is bij te houden.

Via een kastje (Bundles’Buddy) wordt informatie over de machine online doorgegeven. ‘Wij nemen de zorg voor de machine over, zodat u gewoon kunt blijven wassen.’

Volgens directeur Marcel Peters kan zo worden voorkomen dat goedkope wasmachines worden aangeschaft die al na enkele jaren al stuk en op het schroot belanden. De eerste betalende klanten zijn er al en de eerste B2B-diensten liggen op de tekentafel. Volgens Peters is er veel vraag naar.

Bundles was donderdag een van de negen startups die zich op de Energy Demo Day van accelerator Rockstart in Amsterdam-Noord aan investeerders presenteerden. Het was het eerste gespecialiseerde programma voor Rockstart, dat zich voorheen hoofdzakelijk op internetbedrijven richtte. Niet ale bedrijven waren strikt genomen met energie bezig, maar er zijn altijd wel raakvlakken.

Bewustwording creëren leek een belangrijk thema bij veel van de startups. Een slimme speelgoedijsbeer Bobo kleurt rood als huishoudens te veel energie gebruiken. Zo leren kinderen van jongs af aan zuinig met energie om te gaan. De trackerapp Giveo2 geeft inzicht in je eigen duurzaamheid. Wie fietst of loopt krijgt extra punten.

Het Nederlandse QwikSense meet via sensoren in een zogenoemd meshnetwerk het energieverbruik, maar ook de luchtvochtigheid, de temperatuur en het stofgehalte van bedrijven, afdelingen of van de werkplek van individuen. Niet alleen geeft deze app via een online dashboard inzicht in de duurzaamheid, maar ook in de productiviteit van individuele werknemers.

Nagenoeg alle startups hadden bescheiden wensen als het om financiering gaat. Met vaak niet meer dan honderdduizend euro hopen zij hun vaak internationale aspiraties te verwezenlijken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond