Deel dit artikel
-

‘Startups belangrijk voor economische toekomst van Nederland’

Innovatie en ondernemerschap worden steeds belangrijker voor het toekomstige verdienvermogen van de Nederlandse economie. Daarom is de rol van startups cruciaal. Dat schrijven economen van de Rabobank aan de vooravond van Startup Fest Europe.

Startups zijn steeds crucialer voor het innovatievermogen van Nederland, vinden de expers. Het is in toenemende mate de manier waarop bedrijven innoveren. Alles in eigen huis doen, komt steeds minder vaak voor. Door creatieve mensen de ruimte te geven, vaak buiten de deur, ontstaan nieuwe verdienmodellen. Innovatie is steeds meer afhankelijk van experimenteren en samenwerking.

In hun studie concluderen de economen dat er op dit moment jaarlijks maximaal vierhonderd startups zijn, geconcentreerd in sectoren als fintech en delen van de (creatieve) industrie.

Dit maar een zeer klein, zij het gestaag groeiend percentage van alle startende bedrijven. Men verwacht dat de komende vijf jaar een verdubbeling van het aantal startups.

Slechts één op de tien haalt overigens de eindstreep. Dat betekent dus dat slechts zo’n veertig bedrijven jaarlijks succesvol worden. De rest blijft klein en ongeveer de helft stopt er binnen een paar jaar mee. Het directe economische belang van startups is dus niet zo groot. Het gaat jaarlijks maar om een klein aantal nieuwe bedrijven, met een zeer beperkte omzet en weinig werknemers.

De grote uitdaging is om van meer startups sterren te maken. Scale-ups die ook in de toekomst de innovatie in Nederland bevorderen. Een juiste financieringsmix is daarbij van cruciaal belang. Het Nederlandse bedrijfsleven maakt in het algemeen relatief veel gebruik van bancaire kredieten in vergelijking met andere vormen van financiering. Voor startups is nu juist risicodragend kapitaal nodig. Een groot deel van deze startups zullen immers niet de sterren van de toekomst wordenOm ook in de toekomst te kunnen excelleren, moeten bedrijven steeds meer inzetten op innovatie en ondernemerschap, aldus Rabo. De groeimarkten zijn daarbij steeds verder van Nederland te vinden.

Rabobank is founding partner van Startupfest Europe dat komende week wordt gehouden.

Foto: Peter Boer

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond