Deel dit artikel
-

‘Start-ups en scale-ups onmisbaar in economisch herstel’

In een brief aan informateur Mariëtte Hamer wijzen belangenorganisaties Techleap.nl en Dutch Startup Association (DSA) de formerende partijen op de rol die start-ups en scale-ups spelen in het economisch herstel.

Snelgroeiende bedrijven zorgen voor drie keer zoveel banengroei ten opzichte van andere sectoren, schrijven de organisaties. Daarnaast zitten juist startups en scale-ups achter oplossingen voor de grote uitdagingen van onze tijd, zoals de energie- en voedseltransitie.

Volgens Techleap.nl en DSA is de rol die start-ups en scale-ups spelen tijdens het economisch herstel van cruciaal belang. Op dit moment groeien echter te weinig start-ups door tot succesvolle scale-ups, slechts 16 procent tegenover 51 procent in de Verenigde Staten, en zijn Nederlandse investeerders gedurende de vroege fase van bedrijven terughoudender dan buitenlandse durfkapitalisten.

In de brief pleiten de organisaties daarom voor drie maatregelen die moeten bijdragen aan meer banengroei en een sneller economisch herstel: een durfkapitaalregeling waarmee investeringen in start-ups worden aangejaagd, een faciliteit waardoor aandelenopties vriendelijker worden belast en Nederlandse bedrijven het beste internationale talent kunnen aantrekken.

Daarnaast wijzen Techleap.nl en DSA de formerende partijen op het efficiënter dichten van het tekort aan IT-talent door een accreditatiesysteem voor vernieuwende digitale opleiders te introduceren, zodat meer talent de kans krijgt zich te ontwikkelen.

Eerder dit jaar gingen de kandidaat-Kamerleden van VVD, D66, CDA, PvdA, SP en GroenLinks met elkaar in debat over de rol van digitalisering en start-ups in het economisch herstel. Tijdens dit debat onderstreepten alle partijen het belang van start-ups en scale-ups en waren alle partijen voor accreditatie van digitale opleiders. Ook de andere voorstellen konden op steun van verschillende partijen rekenen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond