Deel dit artikel
-

Stedin lanceert eKlok voor slim stroomgebruik

Met de introductie van een digitale energieklok wil Stedin mensen inzicht geven in de drukte op het stroomnet. Hiermee stimuleert de netbeheerder om de piekuren op het net zoveel mogelijk te vermijden. De eKlok is te vinden op www.eklok.nl.

Uit onderzoek* van Stedin blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders niet precies weet wat hij zelf kan doen om het stroomnet te ontlasten. Maar wanneer mensen weten dat tussen 16.00 uur en 21.00 uur de drukte op het stroomnet het grootst is, blijkt 80 prceny wel bereid te zijn om zijn stroomgebruik tijdens deze piekuren aan te passen.

De eKlok is een online tool die mensen helpt om hun stroomgebruik bewuster te plannen en te spreiden over de dag. De klok kleurt groen bij tijden dat er voldoende ruimte op het net is en rood bij tijden dat het stroomnet overbelast dreigt te raken. Zo kunnen mensen bepalen wanneer het bijvoorbeeld beter is om hun wasprogramma uit te stellen of de auto op een ander tijdstip te laden.

Stedin is op dit moment met diverse gemeenten binnen haar verzorgingsgebied in gesprek over het plaatsen van een fysieke eKlok in het straatbeeld.

Deel dit bericht

12 Reacties

Pieter

Goed idee.Het zou mooi wezen dit ook liefst per postcode via een z.g.n. api call uit te kunnen lezen. Met een aantal statussen. veelsteveel energie, teveel energie,normaal,te weinig energie veelsteweinig energie. Dan kunnen andere fabrikanten of home automation producten hun apparaten hierop laten schakelen en meer/minder of helemaal geen energie te verbruiken.Dan gebruiken het stroomnet nog efficiënter

Pieter

kleine aanvulling, bedrijven zoals tibber kunnen met z’n api alles aan elkaar knopen en stemmen afname en teruglevering op elkaar af.Ze ondersteunen ondertussen al een hele batterij aan apparatuur van auto’s tot zonnepaneel fabrikanten

Albert

Goed idee. Een app. zou natuurlijk handig zijn.

FvA

Zuid-Afrikaanse toestanden. Volgende stap is serieus plan van Jetten om op afstand laden van auto en de verwarming (verpl. warmtepomp) uit te zetten. Investeer in stroomnet, mix kernergie en waterstof. Temper de absurd snelle all-electric overgang. Uitzetten van stroom gaat brokken opleveren voor economie, burgers (in de kou met lege auto) en dus stemmen kosten.

Ik

Tis niet zo lang meer tot 1 april.

Raymond

Electrische auto’ s zijn de boos doener voor deze piek als deze twee euro per KWh gaan betalen dan is het probleem zo op gelost een huishouden gebruikt namelijk niet zo veel……

Maarten

nu nog ook aangeven wanneer dd stroomprijzen negatief zijn dan wordt het consumentenbelang eens echt gediend.

Maarten

wat een gemiste kans!
op basis van angst xit in de markt zetten ! waar ik voor vreesde is bewaarheid nu ik dat filmpje zag. Bovendien moet ik nog steeds orken naar dat ding!
Laat fie wijzer gewoon overgaan naar blauw als de prijzen negatief zijn.
Juist dan is er voordel te halen maar dan komt stedin te veel.bij de verdiensten van de energiebedrijven?

Alias Anderson

@Maarten de prijzen zijn veelal negatief (bij winderig en zonnig weer) tussen 13:00 en 16:00 uur in het weekend…

Waar het omgaat is dat het niet voorzien in beter stroomnetwerk en het niet voor investeren in de aanleg daarvan nu voor ellende zorgt waar we als brave burger weer voor moeten betalen en boeten.

Ik wil best een (buurt) batterij en daar een bijdrage voor doen, maar daar moet dan eens flink subsidie op gegeven worden, plus de verplichting om iedere aan het net aangesloten auto als batterij te (kunnen) gebruiken. Ook weer zo’n gemiste kans. (Als je jouw gemiddeld aantal te rijden km opgeeft in je auto kan de daarvoor benodigde stroom in de batterij worden geladen, de rest kan in de buurt worden gebruikt. Alleen gaat dat tenkoste van de winst (na privatisering) van heel veel stroomleveranciers…

Alexander Remkes

Lijkt mij handig zo app op mijn smartphone.

Jos

niet optimaal

Cor Timmerman

Graag een app voorop mijn Samsung, ik woon in Maarssen. Een gemeente waar Stedin actief is.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond