Deel dit artikel
-

Steeds meer bedrijven met mobiele app-strategie

De tijd dat bedrijven zomaar een applicatie uit de lucht grepen en per se aanwezig wilden zijn op het Apple-platform is voorbij. Steeds meer wordt er gekeken naar een serieuze strategie achter voor mobiele applicaties.

Dat ontdekt IDC in een onderzoek onder ruim 2.200 applicatieontwikkelaars. In het onderzoek worden drie fasen onderscheiden: exploratie, versnelling en innovatie. In hetzelfde onderzoek vorig jaar gad 44 procent de meeste ontwikkelaars aan te zitten in de exploratie-fase. Dit betekent dat er een simpele app, misschien twee, vaak voor de iPhone werd ontwikkeld. De focus lag hierbij op applicaties die het merk gratis moesten ondersteunen.

In het laatste onderzoek zegt 55 procent van de ondervraagden dat ze zich in de versnellingsfase bevinden. Dat betekent dat er plannen zijn om in 2011 gemiddeld 6,5 applicaties te ontwikkelen, meer dan 183 procent in vergelijking met vorig jaar.

Bovendien hebben bedrijven meer en meer een multi-platformaanpak. Gemiddeld gaven de ondervraagden aan dit jaar voor vier platforms een applicatie te ontwikkelen. Namelijk voor de iPhone, de iPad, Android toestellen en Android tablets.

De uitgevers van applicaties richten zich niet meer zozeer op de app die het merk onder de aandacht moet brengen, maar richten zich dit jaar meer op de betrokkenheid van de gebruiker. In plaats van eenmalig een klein bedrag neer te leggen voor een applicatie, hopen de ontwikkelaars meer te doen met modellen waarbij de gebruiker betrokken genoeg is om binnen de app een aankoop te doen.

Maar liefst 81 procent van de bedrijven geeft aan de applicaties zelf te ontwikkelen en dit niet uit te besteden.

Andere resultaten uit het onderzoek hebben onder meer met locatie en betaling te maken. Waar vorig jaar 64 procent van de applicaties verbonden waren met de cloud, moet dat dit jaar 87 procent zijn. Integratie van sociale en lokale diensten explodeert ook in 2011. PayPal heeft bij ontwikkelaars bovendien de voorkeur over de betalingsmethode van Apple.

Verder blijkt uit het onderzoek dat Android bezig is met een inhaalslag als het gaat om populariteit. Het platform van Apple blijft nog aan kop, maar concurrent Android volgt. Van de ontwikkelaars is 74 procent van plan een app voor een Android-tablet te ontwikkelen. De interesse voor het ontwikkelen van een iPad-app is nog net iets groter, namelijk 87 procent.

Deel dit bericht

2 Reacties

Guus van Knippenbergh

Ik vroeg me al af waarom alleen over applicaties gesproken wordt en niet over mobile web toepassingen. Blijkt dat het onderzoeken gehouden is onder "2,235 Appcelerator Titanium developers". Maakt de conclusies toch wat specifieker dan voor bedrijven, of applicatie ontwikkelaars i.h.a..

Martijn van der Hoek

Dé bedrijven app is bijna gereed… Kijkje nemen? http://www.customcompanyapp.com

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond