Deel dit artikel
-

‘Steeds meer geld kleine investeringen start-ups’

Niet enkel voor scale-ups komen bij investeringsronden steeds grotere sommen geld beschikbaar. Om in de seed en ‘early stage’ rondes dansen investeerders om start-ups met zakken geld.

Een recent signaal daarvan is een nieuw beleid bij Y Combinator, een vooraanstaande Amerikaanse incubator waar bijvoorbeeld bedrijven als Airbnb, Coinbase, Gitlab, Dropbox en ook Messagelab uit voortkomen. Y Combinator geeft nieuwe deelnemers aan zijn programma geen 125 duizend dollar groeigeld meer, maar een half miljoen.

Het ligt voor de hand dat andere incubators in de VS en Europa de stap van de bekende incubator zullen volgen. Doen ze dat niet, dan vallen ze al snel van de longlist af bij start-ups die zich oriënteren op hun eerste kennismaking met venturecapital. Willen die toch nog enige kans maken, moeten ze hun toegevoegde waarde meer dan ooit expliciet maken. Geld alleen en de belofte van toegang tot hun netwerk is niet genoeg.

Deze ontwikkeling komt ook niet onverwacht. Zo lang de rentestand wereldwijd laag blijft, zoeken investeerders naar objecten die gemiddeld genomen een fatsoenlijk rendement opleveren. Dat verklaart ook dat de investeringsfondsen steeds grotere budgetten hebben en Amerikanen hun heil in Europa beginnen te zoeken. Ter illustratie: in de afgelopen week kondigde A16Z aan dat het een nieuw fonds opent met daarin negen miljard dollar investeerbaar vermogen.

Andrea Orlando van de Italiaanse accelerator Startup Wise Guys onderschrijft de trend vanuit het perspectief van zijn eigen omgeving.

Foto: Web Summit (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond