Deel dit artikel
-

Steeds meer huishoudens hebben twee tablets

Vijf procent van de huishoudens koopt in 2012 zijn tweede tabletcomputer. Dat kan een grote, dure zijn of een uit de nieuwe generatie tabs van onder de tweehonderd dollar. Daarvan zullen er dit jaar veel verschijnen.

Dat stelt Deloitte in zijn jaarlijkse Technology, Media & Telecom Predictions, een rapport dat vandaag verschijnt. Emerce had er voorinzage in.

“Dat is een niet eerder vertoonde ontwikkeling. Het duurde immers meerdere decennia voordat meer dan 5 procent van de huishoudens over meer dan één auto, telefoon, radio of tv beschikten en zelfs tien jaar voordat meer dan 5 procent van de huishoudens meerdere mobiele telefoons bezaten”, aldus partner Daan Witteveen van Deloitte.

In Nederland zijn nu een kleine twee miljoen tablets en e-readers in omloop. Wereldwijd zijn er 75 miljoen verkocht sinds 2010.

De economische tegenwind die Europa teistert, weerhoudt consumenten er niet van om dit jaar nieuwe elektronica te kopen. Ze zouden eerder beknibbelen op vakantie. Als men een tablet en een nieuwe tv wil kopen, dan komen die er allebei.

Er zijn twee redenen voor de aanstaande koopgolf voor tablets. Ten eerste schaffen steeds meer bedrijven de platte computers aan, om papier te vervangen en bedrijfsprocessen efficiënter te maken. Ten tweede maakt de relatief lage aanschafprijs van nieuwe tablets aantrekkelijk voor consumenten, ook voor de groep die er al een heeft.

Deloitte verwacht dat er dit jaar tientallen tabs nieuw worden verkocht. Het gaat daarbij met name om kleinere tablets, apparaten met een scherm van tussen de vijf en zeven inch. Die categorie apparaten kost vaak niet meer dan tweehonderd dollar.

Een behoorlijk deel wordt tegen of zelfs onder kostprijs verkocht. De fabrikanten, zoals Amazon, zal dat verlies als marketinginvestering zien. Die subsidie wordt terugverdiend met de verkoop van digitale producten en diensten die nauw in de tablets vervlochten zitten. Het gaat daarbij vooral om boeken, spellen en muziek.

De onderzoekers: “De gemiddelde tablet van 500 dollar wordt per jaar tussen de 350 en 700 uur gebruikt. Dat komt neer op zeventig cent per uur, ervan uitgaand dat hij een jaar in bezit is. Voor televisies is dat 45 cent per consumptie-uur.”

Foto: Yutaka Tsutano (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond