Deel dit artikel
-

Steeds meer mensen kopen levensmiddelen online

Boeken, kleding en huisraad kopen we ondertussen met het gemak van de wereld bij webwinkels. Voor de dagelijkse boodschappen gaan we meestal nog naar een winkel. Er vindt echter een kentering plaats in de mentaliteit, blijkt uit Duits onderzoek.

Begin dit jaar gaf negen procent van de door Bitkom ondervraagde mensen aan dat ze wel eens online levensmiddelen kocht. Een goed half jaar later is dat percentage relatief sterk toegenomen: met 33 procent tot twaalf procent van alle Duitse internetgebruikers.

Het zijn vooral jongere mannen die het snelst de eenvoudige route naar de winkel kiezen. Zij gaan liever met muisklikken door de gangpaden dan jongere vrouwen. Dertien procent van de mannen heeft afgelopen jaar eten of drinken via het web gekocht. Bij vrouwen ligt dat op tien procent.

Achttien procent van de ondervraagden heeft nooit eten of drinken bij een webshop gekocht, maar kan zich goed voorstellen dat binnenkort te gaan doen. Er lijken weinig drempels voor de groei van online Food.

Onder ‘levensmiddelen’ verstaan de onderzoekers niet de thuisbezorgde pizza’s, kapsalons of braadworstjes. De consument moet het betreffende voedsel nog zelf bereiden.

Aan de aanbodzijde zijn het de grote supermarktketens enerzijds die aanloop hebben. Anderzijds zijn het de specialistische zaken, met spullen die in de winkelstraat slecht verkrijgbaar zijn.

Uit een vorige week verschenen rapport van ING werd duidelijk dat voor de Nederlandse detailhandel wordt verwacht, dat het Foodsegment met een factor vijftien à twintig zal groeien tot 2020.

Zie ook: ‘Economen ING: kwart detailhandel via online kanalen’, Emerce.nl op 3 oktober 2011

Foto: Jazz Guy (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

afhaalpuntenboodschappen

Nu is het nog 21% in Nederland die hun boodschappen afhalen bij de afhaalpunten of online boodschappen bestellen. Ik denk dat het percentage relatief sterk gaat toegenomen: Net zoals de Duitse internetgebruikers waarvan 33 procent hun boodschappen afhalen bij de afhaalpunten of online boodschappen bestellen!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond