Deel dit artikel
-

Steeds meer robotisering in recruitment

Netwerken zijn nog steeds de belangrijkste manier om een baan te vinden, meer dan vacaturesites of uitzendbureaus. Technologie neemt echter steeds belangrijkere rol in bij het matchen van vacatures en kandidaten Dat blijkt uit cijfers van Hoevindikeenbaan.com, waarvoor de data zijn gebruikt van arbeidsmarktonderzoeker Intelligence Group.

De krant is nog steeds effectief voor laagopgeleide 50-plussers. Laagopgeleide 50-plussers vinden nog vaak via lokale huis-aan-huisbladen of weekkranten een nieuwe baan. Voor hoger opgeleiden zijn de papieren media echter een stuk minder effectief voor het het vinden van een baan. Zij kunnen zich naast hun netwerk het beste op vacaturesites richten.

Opvallend is dat social media in de Top 5 ontbreken, terwijl hier veel aandacht voor is en trainingen voor bestaan. Social media zijn wel steeds meer verweven met andere oriëntatiekanalen, zoals netwerken en vacaturesites. LinkedIn is bijvoorbeeld steeds meer een vacaturesite in de ogen van werkzoekenden. De scheiding tussen kanalen wordt steeds kleiner waardoor er geen sprake meer kan zijn van ‘one single source approach’.

Een interessante trend is volgens de site dat het uploaden van het CV in een databank van een vacaturesite (plaats 6 in meest effectieve baan-vind kanalen) sterk aan effectiviteit wint. Technologie neemt daarmee een steeds belangrijkere rol in bij het matchen van vacatures en kandidaten.

Websites zoals Nationale vacaturebank, Monsterboard, Jobbird en Indeed in combinatie met de recruitmentsystemen van werkgevers, slaan steeds beter de brug tussen vraag en aanbod door gebruik te maken van semantische zoektechnieken. Het belang van de matchende recruiter die alle CV’s en brieven doorneemt, wordt hierdoor kleiner en de effectiviteit van matchtechnologie steeds groter.

Algemeen top-5 meest effectieve baan-vind kanalen
1. Bekenden/netwerk 22%
2. Vacaturesite 12%
3. Uitzendbureau 12%
4. Open sollicitatie 9%
5. Werving- en selectiebureau 6%

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond