Deel dit artikel
-

‘Stel online gokaanbieders aansprakelijk voor gokverslaving’

Gokaanbieders moeten wettelijk aansprakelijk kunnen worden gesteld als zij te weinig doen om spelers te beschermen tegen gokverslaving en het uitgeven van torenhoge bedragen. Dat adviseert Nationaal Rapporteur Verslavingen aan het demissionaire kabinet. Staatssecretaris Van Ooijen stuurt het rapport van rapporteur Arnt Schellekens, Gokken met gezondheid, vanochtend naar de Tweede Kamer.

Schellekens concludeert dat het online gokken ‘onnodig veel mensen in de problemen brengt, variërend van schulden tot depressie en suïcidaliteit’.

De toezichthouder voor de branche, becijferde eerder dat legalisering van online gokken honderdduizenden nieuwe spelers heeft opgeleverd en dat de bedrijven daar vorig jaar 1,1 miljard euro aan verdienden.

Schellekens constateert dat spelers bij verschillende gokbedrijven een account kunnen openen zonder dat die accounts aan elkaar zijn gekoppeld. Het is ook denkbaar dat er één maximum verliesbedrag komt voor alle gokkers in Nederland.

Datzelfde geldt voor het pleidooi dat Schellekens houdt voor een maatregel die in Oostenrijk al is genomen: het aansprakelijk stellen van aanbieders als “door het niet goed naleven van de onderzoeks- en zorgplicht het speelgedrag van de speler zijn bestaansminimum schaadt”.

De aansprakelijkheid wordt juridisch een uitdagend verhaal. Dam moet vastgesteld wat er exact wordt verwacht van gokbedrijven om gokverslaving bij hun klanten te voorkomen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond