Deel dit artikel
-

Ster haalt wederom ruim 200 miljoen euro binnen

Ster heeft in 2023 een bedrag van ruim 201 miljoen euro kunnen realiseren voor het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap met de verkoop van advertentieruimte op de kanalen van de landelijke publieke omroep. Het ministerie ontvangt jaarlijks een substantiële bijdrage uit Ster-inkomsten. Het bedrag is 26,1 miljoen euro meer dan het ministerie had begroot.

Ster draagt al decennialang gemiddeld 200 miljoen euro per jaar af aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Een vrij stabiel bedrag dat volgens Ster bijdraagt aan de kwaliteit van de publieke omroep. Sinds de beperkingen van voormalig minister Slob, waarmee onder meer werd besloten om de verkoop van de online reclameruimte bij de publieke omroep te beperken, staat deze bijdrage echter onder druk.

Frank Volmer, algemeen directeur van Ster, maakt zich dan ook zorgen. ‘We zien dat de lineaire kijk- en luistertijd daalt en kunnen dat door de maatregelen van Slob niet compenseren met de groei van online mediagebruik. Als dit niet verandert, zal afgelopen jaar naar verwachting het laatste jaar zijn dat Ster een bedrag boven de 200 miljoen euro kan afdragen en zal de omzet op termijn dalen naar 150 miljoen euro. Terwijl we op termijn 250 miljoen kunnen afdragen als de maatregelen van Slob worden teruggedraaid en we de mogelijkheden binnen wet- en regelgeving volledig benutten. Een belangrijke som geld in een tijd van economische uitdagingen.’

Het terugdraaien van de maatregelen van oud-minister Slob zou niet alleen betekenen dat de publieke omroep op een stabiele – en aanzienlijk hogere – bijdrage kan rekenen, ongeacht en onafhankelijk van wisselingen in de politiek, maar ook dat talloze organisaties reclame bij Ster kunnen blijven inzetten om hun (maatschappelijke) doelen te verwezenlijken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond