Deel dit artikel
-

Ster realiseert meer inkomsten dan begroot, maar luidt noodklok

Ster heeft in 2022 een omzet gerealiseerd van 232 miljoen euro, waarvan 217 miljoen euro kon worden afgedragen aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dat is 49 miljoen euro meer dan het ministerie had opgenomen in haar mediabegroting.

In 2022 zag Ster opnieuw grote belangstelling voor de reclameruimte rondom programma’s van de publieke omroep. Daarbij was 2022 met de Olympische Winterspelen en het WK voetbal een sportjaar, dat steevast extra vraag en omzet aanwakkert.

In 2021 is in de Mediawet bepaald dat Ster in de komende jaren haar lineaire commerciële tv-reclamezendtijd moet halveren en haar online reclameruimte enkel beschikbaar kan stellen aan partijen van algemeen nut. Dit heeft impact op de bijdrage van Ster: ondanks de hoge populariteit van de publieke omroep is er een algemene verschuiving van het kijken van lineaire televisie naar digitaal (terug)kijken zichtbaar.

De hoge omzet en afdracht camoufleert volgens Ster een groot onderliggend probleem. Door de huidige regelgeving is het voor Ster niet mogelijk om een stabiele afdracht te realiseren. Bovendien zijn de prijsverhogingen die door de krapte ontstaan om veel redenen niet wenselijk.

In het jaarverslag benadrukt Ster het belang van een stabiele financiering van de publieke omroep en onafhankelijkheid van (wisselend) politiek sentiment. De jaarlijkse bijdrage van Ster kan hier een cruciale rol in spelen. Ster stelt voor dat de publieke omroep in overleg met Ster bepaalt waar meer of minder reclame mogelijk is om de samenleving het best te bedienen binnen de kaders die door de overheid worden gesteld. Een van de ingrediënten van zo’n kader zou het instellen van een maximum voor de jaarlijkse bijdrage van Ster zijn.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond