Deel dit artikel
-

Ster wil meer verdienen met online reclame

De exploitant van de Publieke Omroep Ster wil meer kunnen verdienen met digitale media omdat de reclame-inkomsten elders onder druk komen.

“Over 2021 had Ster online een veel hogere omzet kunnen realiseren wanneer de online ruimte niet uitsluitend toegankelijk zou zijn geweest voor boodschappen van algemeen nut.” Zo klinkt de impliciete lobby voor meer digitale reclame-activiteiten in het jaarverslag van de NPO-exploitant (PDF).

De Nederlandse mediaconsument kijkt steeds minder live televisie en juist meer on demand. Ster mag echter sinds begin 2021 geen reclame meer verkopen aan commerciële partijen in de digitale kanalen. Enkel nog aan partijen van algemeen nut, zoals politieke partijen en culturele of wetenschappelijke instanties. Ster kan niet inspelen op de digitale kanteling in kijkgedrag.

“Voor de lange termijn is dit een ontwikkeling die zal leiden tot een vermindering van de afdracht door Ster aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, tenzij opnieuw het gesprek aangegaan wordt over hoe beperkingen bij de verkoop van reclameruimte doelmatiger en effectiever gerealiseerd kunnen worden.”

Met dat laatste zoekt directeur Frank Volmer een haakje om het gesprek met Den Haag aan te gaan over meer reclamemogelijkheden. Het jaarverslag verklapt amper iets over de vorm die dat kan nemen. Een enkele indicatie luidt: “De hoeveelheid ruimte voor online reclameboodschappen kan bijvoorbeeld worden beperkt, terwijl er tegelijkertijd een hogere opbrengst kan worden verkregen.”

In 2021 realiseerde Ster een digitale omzet van 1,6 miljoen euro:

Ster droeg in 2021 187 miljoen euro bij aan de mediabegroting. De politiek werkt stapsgewijs toe naar een reclamevrije landelijke publieke omroep. De grootste commerciële media-exploitanten in Nederland zijn DPG/Sanoma, RTL/Talpa en Mediahuis, maar ook bol.com en Amazon zijn actief geworden naast de silo’s van Google en Facebook.

Photo by Marina Poliukhovich on Unsplash

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond