Deel dit artikel
-

Sterke groei jonge belofte PhotonDelta

Het jonge Nederlandse fotonica-epicentrum PhotonDelta maakte de afgelopen twee jaar een grote groei door. Het aantal actieve bedrijven nam toe van 8 naar 16; voor 2021 verwacht men een werkgelegenheid van 550 fte (was 315), een omzet van 60 miljoen euro (was 13 miljoen).

Geïntegreerde fotonicachips werken met lichtdeeltjes (fotonen) in plaats van met elektriciteit. Daardoor zijn ze nauwkeuriger, sneller, zuiniger en betrouwbaarder dan conventionele chips.

De chips hebben veel toepassingen: ze kunnen bijvoorbeeld datacentra zuiniger maken, zeer gevoelige sensoren opleveren die vervormingen in bruggen kunnen meten, of kleine en betaalbare medische scanners mogelijk maken.

Bij PhotonDelta aangesloten wetenschappers van de TU Eindhoven en de Universiteit Twente brachten zo’n 500 publicaties uit. Uit die ontdekkingen zijn de afgelopen twee jaar vijf startups voortgekomen.

De meest recente is MantiSpectra. Het bedrijf maakt van een uitvinding van de TU Eindhoven een product: een draagbaar apparaat waarmee je de chemische samenstelling van een object niet hoeft te achterhalen in een laboratorium maar het snel kan ‘zien’ met speciale infraroodsensoren op basis van fotonicachips. De uitvinding maakt het bijvoorbeeld voor tuinbouwers mogelijk om te zien wanneer het beste oogstmoment is voor tomaten. Het bedrijf verwacht het apparaat ook in andere sectoren te kunnen toepassen, zoals in de gezondheidszorg.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond