Deel dit artikel
-

Stichting claimt bijna 5 miljard euro van Apple namens Europese consumenten

De Nederlandse Stichting Consumer Competition Claims dient een collectieve schadeclaim van bijna 5 miljard euro in tegen Apple. Dit doet zij namens bezitters van iPhones en iPads die vanaf september 2019 in de EU een betaalde app kochten of binnen een app aankopen hebben gedaan.

De zaak wordt namens de gedupeerden door de stichting aangespannen bij de Rechtbank Amsterdam. Daarnaast eist de stichting dat de rechter Apple dwingt te stoppen met haar onwettige gedrag.

Apple heeft volgen de stichting misbruik gemaakt van haar machtspositie door app-ontwikkelaars ‘buitensporige commissies’ tot 30 procent in rekening te brengen – een commissie die volgens experts zes keer hoger ligt dan wanneer er sprake zou zijn van gewone concurrentie. App-ontwikkelaars zien zich gedwongen om de hogere kosten die veroorzaakt worden door Apple’s monopolistische praktijken en onbillijke voorwaarden door te berekenen aan de consument.

Het bedrag van 5 miljard euro is exclusief gederfde rente.

De Nederlandse stichting heeft voor het aanspannen van de zaak het internationale advocatenkantoor Scott+Scott in de arm genomen. Scott+Scott is in Nederland gespecialiseerd in het bijstaan van slachtoffers van economisch machtsmisbruik.

De stichting, niet te verwarren met een vergelijkbaar initiatief van Alexander Klöpping , roept consumenten op die sinds 1 september 2009 een app hebben gekocht in de Apple App Store of binnen een app iets hebben aangeschaft, om zich aan te melden voor de massa-claim.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond