Deel dit artikel
-

Stichting Klöpping vordert miljard van Apple en Google

Alexander Klöpping wil met een nieuwe stichting App Stores Claims onder de noemer BIG TECH. FAIR PLAY een miljardenclaim indienen tegen Google en Apple. De techreuzen zouden teveel commissie innen bij de verkoop van apps.

De stichting van Klöpping heeft laten berekenen hoeveel Nederlandse consumenten sinds het bestaan van de appwinkels aan Google en Apple hebben betaald. Dat zou neerkomen op 1 miljard euro.

‘Via collectieve acties gaan we het te veel betaalde geld nu terugvorderen,’ schrijft de stichting. ‘Samen gaan we ervoor zorgen dat Apple en Google het spel voortaan eerlijk spelen.’ ‘Gedupeerden’ kunnen zich kosteloos aanmelden.

Apple en Google rekenen een commissie van 15 tot 30 procent, afhankelijk van de jaaromzet van de ontwikkelaar. De tarieven zijn al eens bijgesteld na groeiende kritiek.

Onlangs oordeelde de ACM dat Apple in het geval van datingapps de betaalmethode iDEAL niet langer mag weigeren. De ontwikkelaars komen echter niet onder de commissie van Apple uit, al is die met 27 procent iets lager.

De stichting gaat zowel Google als Apple uitnodigen om in gesprek te treden over hun ‘gedrag’ en een oplossing te zoeken voor alle gedupeerden, zodat een gerechtelijke procedure kan worden vermeden.

Het is echter nog maar zeer de vraag of het zover komt. Per slot van rekening hebben gebruikers ingestemd met de voorwaarden van de appwinkels, net zo goed als ontwikkelaars dat hebben gedaan.

De Stichting wordt bijgestaan door het in collectieve acties en mededingingsrecht gespecialiseerde kantoor Hausfeld Advocaten. Hausfeld voert namens appgebruikers soortgelijke zaken in het Verenigd Koninkrijk. De procedures in het Verenigd Koninkrijk en in Nederland worden ondersteund door economisch onderzoek dat bureau AlixPartners heeft verricht.

Klöpping, medeoprichter van krantenkiosk Blende, is voorzitter van de stichting. Advocaat Jan-Koen Sluijs en Martijn Kammijer, hogeschooldocent Finance, Tax and Advice, zijn resp. secretaris en penningmeester.

 

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond