Deel dit artikel
-

Stichting Onderzoek Marktinformatie begint rechtszaak tegen TikTok wegens nalatigheid

Stichting Onderzoek Marktinformatie (SOMI) gaat juridische stappen nemen tegen het Chinese platform TikTok. SOMI is bezorgd over de voortdurende nalatigheid van de videoapp om de veiligheid van gebruikers te waarborgen.

De afgelopen week overleden twee personen – een tienjarig Italiaans meisje en een 18-jarige Pakistaan – aan de gevolgen van zogeheten challenges die het sociale medium promoot om haar eigen populariteit te vergroten.  Ook blijkt uit recente berichtgeving dat kinderlokkers steeds vaker via het sociale medium naar slachtoffers zoeken.

Het 10-jarige Italiaanse meisje dat afgelopen week kwam te overlijden, deed vermoedelijk mee aan de blackout challenge, waarbij ze zichzelf opzettelijk zo lang mogelijk liet stikken.

Als gevolg van het Italiaanse voorval heeft de Italiaanse toezichthouder het sociale medium geblokkeerd voor alle gebruikers waarvan de leeftijd niet is geverifieerd.

De blokkade volgt op een eerdere waarschuwing voor TikTok van de Italiaanse waakhond, juist vanwege het gebrek aan bescherming voor minderjarigen en het ontwerp van leeftijdsbegrenzingen die voor minderjarigen makkelijk te omzeilen bleven.

SOMI wijst op recent onderzoek van onderzoeksbureau Multiscope waaruit blijkt dat het gebruik van TikTok in Nederland onder 12-jarigen het hoogst is: 64 procent gebruikt de app. Volgens de regels zouden zij dat onder ouderlijk toezicht moeten doen. Maar de leeftijdscheck van 13 jaar die door TikTok wordt opgelegd is gemakkelijk te omzeilen. Bovendien, wanneer we naar Europese privacyrichtlijnen kijken, zou de leeftijdsgrens op 16 jaar moeten liggen.

SOMI roept zowel de Nederlandse als de Europese toezichthouder op om in te grijpen bij TikTok en minderjarigen te beschermen tegen de gevaren van het platform.

SOMI startte eind vorig jaar al eens een onderzoek naar het schenden van de AVG door TikTok. Het Chinese platform wordt ervan verdacht de data – van voornamelijk minderjarigen – zonder expliciete instemming van de ouders met derde partijen te delen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond