Deel dit artikel
-

Stichting redt e-Gulden van ondergang

De nieuwe Stichting Electronic Gulden Foundation neemt de begeleiding van de Nederlandse crypto valuta Electronic Gulden over van de initiatiefnemers. De uitrol van de crypto valuta liep volgens de stichting niet helemaal naar wens.

In april werd e-Gulden, een alternatief voor de euro voor de Nederlandse burger, via de nationale media aan het Nederlandse publiek voorgesteld. Publicitair was de introductie een groot succes, maar er kwam een kink in de kabel.

Bij de initiatiefnemers konden pakketjes van vijftig e-Guldens per Nederlander worden aangevraagd. De andere helft zou dan door het elektronische ‘minen’ van e-Guldens in omloop worden gebracht. Van de 10,5 miljoen e-Guldens is slechts een klein deel daadwerkelijk uitgekeerd. Van dit deel is echter wel ruim vijf miljoen e-Gulden door de initiatiefnemers, volgens eigen zeggen, gebruikt om softwareontwikkeling en promotieactiviteiten te betalen.

Door de initiatiefnemers werd geen sluitende verantwoording afgelegd over hoe deze e-Guldens nu precies zijn besteed. De initiatiefnemers willen niet uit de anonimiteit treden en willen ook niet (meer) met de gemeenschap communiceren.

‘De kracht en het zelfreinigende vermogen van het Bitcoin-protocol, en dus ook dat van de e-Gulden, is echter bijzonder groot gebleken,’ schrijft Henk Compier, voorzitter Electronic Gulden Foundation. ‘Hoewel een kwart van het totaal aantal e-Guldens in zéér korte tijd op de markt is gekomen, lijkt deze influx goed te zijn geabsorbeerd en heeft de koers zich inmiddels gestabiliseerd.’

De nieuwe stichting zal naar eigen zeggen zorg dragen voor een ‘sluitende, publiek inzichtelijke, boekhouding en voor de noodzakelijke verdere technische ontwikkelingen.’

Daartoe is een nieuwe website en een nieuw discussieforum geopend.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond