Deel dit artikel
-

Stichting SOMI start collectief onderzoek naar 533 miljoen gelekte Facebook-accounts

Vanaf vandaag maakt Stichting SOMI het voor alle Europese consumenten mogelijk om via haar SOMI app te controleren of zij slachtoffer zijn geworden van het Facebook-lek van april van dit jaar. Ook kan er worden gezien welke persoonsgegevens van hen op het Darkweb circuleren.

In totaal zijn in april gegevens van ruim 533 miljoen Facebook-accounts gelekt, waaronder ten minste 5,4 miljoen Nederlandse accounts.

Na controle van de eigen gegevens kunnen consumenten meedoen aan een mogelijke collectieve claim tegen Facebook, waarvoor bewijsverzameling van het overtreden van de AVG uit het datalek nodig is.

De stichting looft daarom in totaal 10.000 euro uit aan iedereen die met zijn persoonlijke data kan bewijzen dat Facebook de AVG heeft overtreden.

Het Facebook-lek van april dit jaar bevat data van 533 miljoen accounts van over de hele wereld, waaronder 96,7 miljoen accounts uit Europa en 5,4 miljoen uit Nederland. De buitgemaakte persoonsgegevens gaan nu op het Darkweb rond. Vrijwel alle gelekte accounts bevatten een telefoonnummer, maar van ruim 2,5 miljoen accounts werd ook het e-mailadres gelekt.

Hoewel Facebook het lek heeft erkend, zijn de slachtoffers niet persoonlijk ingelicht. Het bedrijf redeneerde destijds dat het om een oud lek ging.

Volgens stichting SOMI heeft Facebook de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) mogelijk geschonden door haar gebruikers niet tijdig en adequaat in te lichten over het lek. Hoewel de meeste data verzameld is via ‘scraping’, waarbij data van openbare profielen is gehaald, lijkt dat niet voor alle data te gelden.

Deel dit bericht

1 Reactie

peter

ik heb me net aangemeld voor die app, maar je moet wel een paspoort of ID uploaden om mee te kunnen doen aan die gegevens check. blijkbaar heeft deze club heel wat informatie van mij nodig om alleen maar een check te kunnen doen. dat vind ik veel te ver gaan. bij facebook hoef ik me alleen te verifieren met email of een 06 nummer, dus dat zou voor SOMI ook voldoende moeten zijn. helaas moet ik zelfs mijn paspoort of rijbewijs uploaden.. ik vraag me sterk af wat ze daarmee willen. daarnaast word je van te voren niet geinformeerd dat ze dit nodig hebben. vind ik ook wel ergens misleidend. heb je jezelf al half aangemeld, krijg je op het laatst dat je je ID moet uploaden, wie vertelt mij dat deze club hun tech op orde heeft, en niet gehacked kan worden? dan heb ik meer vertrouwen in de facebook resources…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond