Stichting voor online bereiksonderzoek opgezet

update Acht bedrijven voor online reclame hebben de Stichting Internet Reclame (STIR) opgericht, met als doel online bereiksonderzoek te doen. Tot de initiatiefnemers behoren Adlink, ilse media, IP iMedia, Lycos, MSN, Tiscali, Wanadoo en WebAds. Voor het eind van het jaar dient het onderzoek voltooid te zijn. Planet Media Group wacht voorlopig nog af.
Hoeveel omzet er vorig jaar aan online reclame in Nederland is behaald is niet helemaal duidelijk. Volgens Rob Molenaar van MSN bedroeg de omzet netto 35 miljoen euro. "Het is een schatting, want de registratiemethodiek staat ter discussie." Dit bedrag wordt volgens hem binnen de branche "algemeen" geaccepteerd als omzetcijfer over 2002.
De huidige online reclamebestedingen in Nederland – ongeveer 1 procent van de totale uitgaven aan reclame – staan volgens de stichting in geen verhouding tot de mediaconsumptie op internet, die tussen de acht en vijftien procent zou bedragen. Volgens de Stichting Internet Reclame is deze kloof met name veroorzaakt door het ontbreken van eenduidige gegevens over internetgebruik in Nederland.
Het onderzoek dat de stichting wil opzetten dient te resulteren in "een planningstool" waarmee adverteerders en mediaplanners deze gegevens over bereik en achtergrond van de internetters (socio-demografische gegevens) wel krijgen en dan naar verwachting eerder geneigd zullen zijn om internet in te zetten binnen hun marketing. Hoe die tool eruit gaat zien en of deze online beschikbaar komt is nog niet bekend.
In juli vorig jaar besloten enkele van deze partijen ook al tot een samenwerking, toen was het doel om te komen tot eenduidige leveringsvoorwaarden. Dat er toen niet in een moeite door een bereiksonderzoek werd geïnitieerd heeft te maken met de kosten ervan, aldus Molenaar. "Het onderzoek kost behoorlijk wat geld", zegt hij. "Het zou door een commerciële partij opgepakt moeten worden, maar die vinden het blijkbaar niet interessant genoeg." De druk op de markt heeft de branche nu doen besluiten om het onderzoek zelf te laten uitvoeren. Hoeveel het onderzoek gaat kosten is nog niet bekend, aldus Molenaar.
Grote afwezige in de nieuwe stichting is Planet Media Group, die vorig jaar nog wel betrokken was bij het zoeken naar standaarden voor leveringsvoorwaarden. "We ondersteunen de doelstelling van de stichting", zegt een woordvoerster van KPN, het moederbedrijf van Planet Media Group. "Op dit moment doen we er nog niet aan mee omdat er nog geen concreet voorstel voor onderzoek ligt, waaruit duidelijk wordt hoe het onderzoek kwalitatief en kwantitatief wordt opgezet." Zodra dit voorstel er ligt en het beantwoordt aan de wensen van Planet Media Group dan sluit het bedrijf zich alsnog aan bij de stichting, zegt de woordvoerster.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
5 Reacties
Tim Haas
Dit lijkt me een prima id. De enige vraag die bij mij nog overblijft is de methodiek waarmee men dit onderzoek gaat doen. Het zou interessant zijn om dit te horen.
KinderPindaKazaa
Inderdaad een prima idee. Eindelijk gestandaardisser onderzoek naar de doelgroep zou de verkopende partij ook een munitie moeten geven om hun cpm's te kunnen verdedigen. Waar ik wel mijn twijfels bij heb is het aantal partijen dat meedoet; allen van hen hebben geen duidelijk onderzoek liggen naar hun bezoekers. Veelal is dit een aantal generieke omschrijvingen die bij elkander zijn gezet door fingerspritzen gevoel of popup vensters (waardoor je jezelf beperkt tot de mensen die er echt zin in hebben om mee te doen). Uiteindelijk komt het erop neer dat deze partijen het zlef niet is gelukt een goed onderzoek op te zetten; nu moeten concurrenten allemaal dezelfde kant op gaan kijken voordat ze uberhaupt kunnen beginnen aan het onderzoek. Ik vind de afwachtende houding van Planet niet vreemd….maarrrr….wie niet waagt, wie niet wint. Hoogachtend,KinderPindaKazaa
g'gerritje
Wassen neus. Laat de vossen het kippenhok maar beheren. Het riekt bovendien naar kartelvorming. Adverteerders: opgepast!
g'gerritje
maar hoe geloofwaardig is zo'n onderzoek als het door de belanghebbenden wordt betaald? Als je met elkaar de verhoudingen in de markt vastlegt, komt dat gewoon neer op de volgende stap van kartelvorming (de eerste was 'leveringsvoorwaarden').
Emile van den Berg
Beste g'gerritje, Waarom die achterdocht? Wel eens van auditing gehoord? Vrij eenvoudig om op die manier te checken of alle metingen wel naar behoren uitgevoerd worden. Het is juist voor de adverteerders dat deze cijfers nu eindelijk eens boven water getoverd worden, dus ook de deelnemende exploitanten zijn er bij gebaat dat, wanneer het onderzoek eenmaal staat, er zoveel mogelijk andere exploitanten aanhaken zodat er een zo helder mogelijk beeld van de markt geschetst kan worden. Maar we moeten ergens beginnen en in dat opzicht kan ik het alleen maar toejuichen dat deze stichting zelf de eerste aanzet voor het onderzoek financierd, een aanzet waar andere partijen later weer op mee kunnen liften dus dat lijkt me weinig kartelvorming… Aan de andere kant moet ik wel zeggen dat de beste vrienden van de stichting voor een flinke klus staan; een onderzoek van de grond trekken waarin iedereen zich kan vinden is geen makkelijke opdracht. In een aantal andere artikelen rondom dit project wordt er nogal afgegeven op het onderzoek van Nielsen/Netratings, maar daar lijkt het mij meer gepast om eerst te laten zien dat je het beter kunt. Pas dan heb je recht van spreken lijkt me. Maar goed, laat dat dan nu een mooie uitdaging zijn voor de stichting, belofte maakt schuld :) Grt, Emile Nb: gerritje; toch jammer dat je met zulke boute uitspraken je echte naam niet wil (durft?) communiceren. Of heb je daar ook een mooie complottheorie over? 🙂