Deel dit artikel
-

Stiekeme handel in Facebook advertentiegroepen

Een tweetal beheerders tracht Facebook groepen over te nemen om er aan te verdienen. Dat blijkt onder meer uit een verslag van RTV Noord. Die handel lijkt in strijd met de voorwaarden.

Op Facebook zijn diverse particuliere marktplaatsen te vinden met gratis advertenties. Commerciële partijen mogen van de beheerders niet deelnemen.

Toch is er kennelijk een zakcentje mee te verdienen, maar dan achter de schermen. Zo werd voor de overname van Marktplaats van het Noorden, met inmiddels 130.000 leden, eind 2016 zo’n 2500 euro neergeteld door de huidige beheerder Hans Burink uit Olst. Die zette zijn medebeheerders vervolgens onder druk om niet-betaalde advertenties te verwijderen.

Medewerker Annemiek zegt tegen RTV Noord: ‘Ik moest advertenties verwijderen van bijvoorbeeld caravans en boten en die doorsturen naar Burink. Als ze betaald hadden, mochten ze er alsnog op. Ook mensen die kleertjes voor Barbiepoppen breiden of zelfgemaakte vogelhuisjes maakten, mochten er niet op. Dat was commercieel.’

De tipgever schat dat het om mogelijk om tientallen Facebook marktplaatsen gaat die door de beheerders – naast Burink kompaan Sjouke Leistra – zijn overgenomen.

Burink deed dit jaar ook een bod op een kleinere groep met 66 leden. De beheerder hapte niet toe. ‘Als ik de groep al weg zou doen, zou het naar iemand zijn met dezelfde liefhebberij. Ik vond dit persoonlijk nogal vreemd.’

Bij Opgelicht! werd eerder dit jaar al gewaarschuwd voor Burink, uitbater van een kledingkringloopwinkel in Deventer. De tipgever: ‘Hij verplicht mij om een abonnement te nemen van 1 euro per maand en voor bedrijven van 2 euro per maand, om een advertentie te mogen plaatsen op 1 van de actieve 120 Facebookmarktplaatsen in Noord Nederland, doe ik dit niet (dan) word ik geblokkeerd.’

Aanmelden als adverteerder kan via een speciale webpagina. Burink claimt met 923.640 leden een van de ‘grootste facebook groepen beheerders van heel Nederland’ te zijn.

Facebook laat in een eerste reactie tegenover RTV Noord weten dat ze niet bekend zijn met het fenomeen. De handel lijkt illegaal omdat Facebook-groepen geen eigendom zijn van de beheerders. Ook staat Facebook het waarschijnlijk niet toe dat op deze manier geld wordt verdiend. Inmiddels is Marktplaats van het Noorden op zwart gegaan, al is niet duidelijk of de medebeheerders dat hebben gedaan.

 

Deel dit bericht

2 Reacties

Rick

Die Sjouke Leistra heeft een spoor van oplichting al jaren achter zich aanlopen.
Meneer woont dan ook op een vakantiepark ergens in Friesland. Hij gaat elke keer weer opnieuw beginnen met iets en gebruikt vele aliassen. Wees gewaarschuwd.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond