Deel dit artikel
-

Stir herstelt Telegraaf-cijfers

De Stichting Internetreclame (Stir) heeft het lek bovefn van de foutieve metingen voor Telegraaf.nl over oktober 2008. De cijfers zijn opnieuw gepubliceerd, met een serie waarschuwingen voor mogelijke onnauwkeurigheid.

Op 5 december trok de Stir de cijfers in van het domein Telegraaf.nl over oktober 2008. De exploitant gaf toe dat de onregelmatigheid die was vastgesteld in vergelijking met de voorgaande maanden de publicatie ongeldig maakte.

In een verklaring beloofde de Stir: "In de toekomst zullen we bij twijfel of grote afwijkingen de uitlevering van de data tegenhouden. Ook al is dat tegen het advies van de technische providers in. Dat is nu niet gebeurd. Ook zullen we scherper toezien op de juistheid van de codering van de websites. STIR oriënteert zich op dit moment op een grootschalige audit op het bereiksonderzoek."

Inmiddels blijkt de Stir eruit te zijn met het nader onderzoek. De fout zat bij de De Telegraaf en was van technische aard: "Bij het ‘redirecten’ van een tweetal domeinen (privé.nl en gametoday.nl) naar gerelateerde secties binnen Telegraaf.nl blijkt een technische procedurefout te zijn gemaakt. Het onbedoelde gevolg hiervan was dat het bezoek van Stir-panelleden ten onrechte werd toegewezen aan het domein Telegraaf.nl."

In de aangepaste cijfers heeft Telegraaf.nl een totaal bereik van 22,5 procent. In de eerdere cijfers stond 38,6 procent, tegen 21,4 procent over september 2008.

In aantallen bezoeken kende Telegraaf.nl volgens de Stir in de teruggetrokken cijfers een toename van 47,5 miljoen over september 2008 tot bijna 64 miljoen over oktober 2008: een stijging met ruim 34,5 procent. Nu staat er het cijfer 51,5 miljoen. Dat is een toename met 8,4 procent van maand op maand, nog altijd zeer fors.

Maar Nu.nl, dat protest aantekende tegen de eerdere cijfers, is nu weer met kop en schouders de nieuwssite met het hoogste bereik en veruit de meeste bezoeken.

Maar De Telegraaf stelde in de commotie ook vast dat de Stir haar bezoekcijfers structureel te laag noteert. Is dat probleem nu oplgelost? Online uitgever Lara Ankersmit van De Telegraaf: "Er blijft verbazing over de grote verschillen die wij zien tussen onze eigen stats en die van STIR. Wij gaan nog wel inzoomen op grote verschillen in voorgaande maanden, teneinde meer inzicht te krijgen hoe Stir werkt. We willen fouten gaan voorkomen, want zoals wij gemerkt hebben is de procedure niet waterdicht."

Verder wil Telegraaf de absolute betekenis van de Stir relativeren. Ankersmit: "Stir is natuurlijk een steekproef en daarmee ‘een waarheid’ en niet ‘de waarheid’. Net zoals wij jarenlang naar Alexa etc. hebben gekeken, wat we nog steeds doen, wetend dat ook dat een grove benadering is die vooral tendensen blootlegt."

De woordvoerster van Nu.nl: "Stir is belangrijk voor de online branche en dus ook voor Ilse Media. Maar juist omdat Stir zo belangrijk voor ons is, kijken wij kritisch naar de data en trokken in dit geval ook direct aan de bel."

Maar het vertrouwen blijft: "Wij staan als één van de founding fathers achter de gebruikte meetsystematiek. De oktober data hadden niet uitgeleverd moeten worden, juist omdat er bij Stir zelf ook twijfel bestond over de juistheid ervan."

Ilse Media wil wel dat de helf toegezegde audit om de Intomart/Nedstat methode door te lichten ook echt zo spoedig mogelijk wordt uitgevoerd. Maar komt die er ook daadwerkelijk? Dat kan de Stir nu niet zeggen

Stir publiceert nu een verklaring voor meetverschillen interne gebruikte systemen en het panel van de Stir. Maar deze relativering inclusief het statistisch document blijkt al eerder te zijn gebruikt en is niet nieuw. Stir-directeur Peter Wiegman bevestigt dit.

 

Deel dit bericht

2 Reacties

Hans

Ik ben positief over het STIR bereiksonderzoek maar bovenstaand bericht stemt niet vrolijk. Kennelijk zijn belanghebbenden potentieel in staat het onderzoek te manipuleren. In dit geval was de afwijking zo groot dat er een bel ging rinkelen, maar wat als het verschil klein is (zeg een paar procent).

Peter Wiegman

"Dat kan de Stir nu niet zeggen . . ." doet vermoeden dat er onzekerhied is rond de audit. Dat is allerminst het geval. Op dit moment liggen concrete offertes ter beoordeling bij STIR en zal zo spoedig mogelijk een start worden gemaakt met de audit.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond