Deel dit artikel
-

Straatlantaarn wordt GSM-mast

Philips en Ericsson willen de dekking van mobiele telefonie vergroten. Simpelweg door van de straatlamp een GSM-mast te maken. Dat hebben beide bedrijven op het World Mobile Congress in Barcelona aangekondigd.

Stedelijke populaties groeien met 7500 mensen per uur en het mobiele dataverkeer zal in 2019 naar verwachting met een factor tien gegroeid zijn. Alleen al vorig jaar verbruikten Amerikaanse consumenten gemiddeld 1,2 gigabyte aan data per persoon per maand, twee keer zoveel als in 2012. Telecombedrijven zoeken nu mogelijkheden om de data-ontvangst nog verder te vergroten. Dat kan alleen door nog meer masten te plaatsen.

Aanbieders van mobiele telefonie lopen echter steeds vaker tegen beperkingen aan bij het aanvragen van vergunningen voor grote masten. In veel woonwijken wordt dat niet meer toegestaan. Straatlantaarns bieden daarom volgens beide partners soelaas. Gemeenten kunnen op deze manier nog eens extra aan de straatverlichting verdienen, via vergunningen voor de zendmast. Philips en Ericsson gaan de oplossing als ‘verlichting-als-een-service’ in de markt zetten.

Vorig jaar is er al een proefproject geweest met Verizon Wireless in de Verenigde Staten. Maar nu willen beide ondernemingen de technologie ook in Europa aanbieden. Met welke steden wordt gepraat, wilden ze niet bekend maken.

Deel dit bericht

3 Reacties

Perry Kruin

Fantastisch die nieuwe technieken.
8 jaar geleden gaf KPN aan het aantal telefooncellen terug te brengen. Ik deed toen het voorstel aan KPN Hotspots om van die plekken “WIFI SPOTS” te maken. Deden met dat voorstel niets, gemiste kans om Ziggo/UPC voor te blijven. Wie zal deze opportunity oppakken?

michael

WiFi sharing is ook mijn eerste gedachte. Fon was de eerste, en Ziggo(/UPC) rolt het nu uit.
Of is er te veel storing, cq. te weinig bandbreedte?
Vraag me af hoe de business case van de Straatlantaarn-GSM-mast er uit ziet.

wouter van de Ridder

Fantastische techniek ja. Maar naar de gezondheid wordt niet gekeken. Ongelooflijk. In landen om ons heen wordt WiFi op scholen verboden en zijn ze voorzichtig met de straling van GSM’s. Totdat ze zeker weten wat de LT gevolgen zijn. Apple meldt in zijn handleiding voor de iPhone over straling GSM:
“Wanneer u met de iPhone een telefoongesprek voert of gegevens draadloos via een mobiele telefoonnetwerk verstuurt, moet u ervoor zorgen dat de afstand tussen de iPhone en uw lichaam ten minste 15 mm bedraagt”. Waarom hier dan niet voorzichtig zijn, totdat we het zeker weten? Ongelooflijk, straks overal WiFi en overal GSM masten. Fijn die techniek.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond