Deel dit artikel
-

Strafbankje dreigt voor Microsofts reclamebedrijf Xandr

Technologiebedrijf Xandr wordt in Italië ter verantwoording geroepen over vermeende privacyschending met het uitbaten van persoonsprofielen.

Het dochterbedrijf van Microsoft heeft de juridische burgerrechtenorganisatie noyb op zijn dak. Deze claimt dat Xandr op onrechtmatige wijze omgaat met profieldata.

Noyb neemt het op voor een particuliere internetgebruiker. Deze vroeg zijn persoons- en profielgegevens te verwijderen. Xandr zegt echter dat dat niet kan, omdat de persoon niet is te herleiden. Dat blijkt niet correct, zo toont informatie van een Duitse dataleverancier aan.

Sterker nog, de data van de mediaconsument zijn erg rijk. In Xandrs systeem is hij namelijk zowel man als vrouw, zowel werkloos als student en werknemer en verdient amper iets maar ook vierduizend euro per maand. Deze ene advertising-ID heeft meerdere gezichten wordt als zodanig meerdere keren verkocht aan meerdere adverteerders, maar steeds met andere profielkenmerken.

Xandr beduvelt in noyb’s optiek niet enkel de mediaconsument maar ook de adverteerdersmarkt.

Doorgaans handelt noyb uit eigen naam. Dit keer neemt het de zaak op voor een externe, voor een individueel persoon.

Vandaag maakt het bekend een klacht in te dienen bij de Italiaanse toezichthouder op de privacy Garante. Het doel van de zaak is de verzamelende en verwerkende instantie zijn gedrag te laten aanpassen in lijn met de AVG-wet. Een Italiaanse veroordeling kan leiden tot afdwingen van Xandrs praktijken in heel Europa.

Foto: Tee Cee (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond