Deel dit artikel
-

Strategische investering RTL in programmatic

RTL neemt een belang van 17 procent in een Amerikaans bedrijf dat programmatic buying naar lineaire televisie brengt. Met het nieuwe kapitaal wil Clypd zijn diensten naar Europa uitrollen.

Tegen een waardering van honderd miljoen euro neemt RTL Group, samen met een aantal financiële partijen, een belang in Clypd uit het noordoosten van de V.S. Clypd is een bedrijf dat het proces van tv-reclame inkopen in hoge mate automatiseert en inkoopbeslissingen ondersteunt met first en third party data.

“Van RFP tot uitzending tot facturering”, dat is wat het Amerikaanse technologiebedrijf automatiseert. In de tv-wereld gebeurt dit nog vaak handmatig. De lessen uit de online wereld over programmatic buying slaan nu ook over naar de traditionele media. Op termijn, zo wordt algemeen verwacht, zullen reclameruimte voor tv op een open veiling worden aangeboden.

Met de investering in Clypd neemt RTL Group een strategische positie in het overgangsproces van naar die nieuwe werkelijkheid van media-inkoop.

Dat is de tweede slimme investering in korte tijd om een centrale rol in te nemen in de tv-reclamemarkt. Het slimme zit erin dat zowel SpotXchange als Clypd open systemen zijn waarmee ook RTL’s concurrenten hun operationele processen kunnen stroomlijnen. Het Duitse mediabedrijf positioneert zich boven de markt als leverancier van relevante technologie, niet als concurrerende tv-zender.

Het is niet bekend of en onder welke voorwaarden RTL Group zijn belang in Clypd kan uitbreiden. Gezien de strategie van afgelopen paar jaar ligt het voor de hand dat de Duitsers hun belang zullen uitbreiden naar een meerderheid als de Amerikanen hun beloftes waarmaken.

Clypd wil het nieuw verworven kapitaal investeren in productontwikkeling en uitbreiding naar Europa. RTL Group wil daar instrumenteel in zijn, aldus de baas Business Development Rhys Noelke. Hij sluit een samenwerking tussen SpotXchange en Clypd nadrukkelijk niet uit.

Foto: Ryan Merritt (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond