Deel dit artikel
-

Streaming muziek nu 83 procent van de muziekomzet in VS

In het afgelopen coronajaar werd er nauwelijks nog live muziek gespeeld, maar volgens de Recording Industry Association of America steeg de totale omzet uit opgenomen muziek desondanks met 9,2 procent tot 12,2 miljard dollar in 2020.

De groei kwam vooral door streamingdiensten, tegenwoordig goed voor 10,1 miljard aan inkomsten, een stijging van 8,9 miljard in 2019. 2020 was het vijfde opeenvolgende groeijaar op dat vlak.

Van de grote streamingplatforms waren Spotify en Apple Music de belangrijkste met gezamenlijk 7 miljard aan inkomsten. Tegelijkertijd steeg het gemiddelde aantal Amerikaanse abonnementen tot 75,5 miljoen, tegen 60,4 miljoen in het voorgaande jaar.

Als je al die cijfers bij elkaar optelt, was streaming goed voor 83 procent van de totale omzet van de industrie. De verkoop van cd’s en digitale downloads bleef dalen, al had vinyl ook nu weer een sterk jaar. De verkoop steeg met 29,2 procent op jaar tot 619,6 miljoen.

Toch is er niet alleen goed nieuws. Het streamingmodel betaalt royaal uit aan ’s werelds grootste acts, maar maakt het voor kleinere en onafhankelijke artiesten moeilijk om er van te leven.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond