Deel dit artikel
-

T-Mobile investeert 12 miljoen in femtocellen

Het investeringsfonds van T-Mobile neemt voor 12 miljoen dollar een belang in Percello, een Israëlische fabrikant halfgeleiders. Het is de tweede participatie van T-Mobile Ventures Fund in de femtocell-technologie.

Het telecombedrijf koopt hiermee toegang tot kennis rondom femtocellen, mini-antennes om binnenshuis UMTS- en LTE-breedbandsignalen te verwerken.

Hoeveel procent van de aandelen in Duitse handen is niet bekend. T-Mobile Venture Fund beschouwt de investering als een strategische deelname.

In de eerste financieringsronde haalde het 1 jaar oude Percello 6 miljoen dollar op.

De Israëlische chipmaker brengt in het eerste kwartaal van 2009 zijn eerste product op de markt, de PRC6000. Fabrikanten van femtocell access points en draadloze modems voor huishoudens kunnen de chip dan afnemen en in hun respectievelijke apparaten verwerken. De eerste resultaten daarvan zijn vermoedelijk begin 2010 op de consumentenmarkt te zien.

In maart van dit jaar nam T-Mobiles investeringsfonds reeds een belang in het Engelse Ubiquisys. Ubiquisys fabriceert femtocellen voor de consumentenmarkt. Kopers van zo’n kastje verbinden het met hun ADSL- of kabelaansluiting en vormen hun modem daarmee om tot een UMTS-antenne. Het beoogde doel is binnenshuis, in kantoren en flats, het UMTS-bereik te vergroten en verbeteren. De commerciële gedachte is dat eigenaren van zo’n kastje een vergoeding krijgen voor het delen van hun dataverbinding.

Google is ook aandeelhouder in Ubiquisys, evenals in het net gelanceerde satellietnetwerk O3b Networks en Current Communications, dat internet via het stopcontact verkoopt.

Percello werkt aan een processor die behalve UMTS ook LTE ondersteunt. Laatstgenoemde is een technologie die als nóg breedbandiger opvolger van UMTS wordt aangeduid.

T-Mobile Venture Fund maakt deel uit van T-Venture, een fonds waar ook T-Com, T-Online en T-Systems investeringen uit doen.

Zie ook: ‘Iedereen zijn eigen GSM-mast‘, Emerce Magazine nummer 76 (mei 2008)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond