Deel dit artikel
-

T-Mobile met goedkoop pan-Europees mobiel internet

Voor eind 2008 kost het gebruik van mobiel internet in Europa maximaal 15 euro per dag, ongeacht het land waar de T-Mobile-klant zich bevindt. De Duitsers komen hiermee tegemoet aan de al jaren klinkende kritiek van de Europese Commissie over de torenhoge datatarieven bij buitenlands gebruik.

Medio 2008 begint de mobiele tak van Deutsche Telekom met de uitrol van zijn nieuwe tarieven voor mobiel internet in het buitenland. Dat zei Hamid Akhavan vanmiddag tijdens een persconferentie tijdens welke hij de registers behoorlijk opentrok wat de presentatie van nieuwe producten en diensten betrof.

2 euro per megabyte

Voor het einde van dit jaar biedt het bedrijf in alle landen van de Europese Unie zijn nieuwe datatarieven. Een dagpas kost 15 euro, wie losse megabytes wil kopen betaalt 2 euro voor zo’n blokje data. "En het wordt mogelijk een dagelijkse datalimiet in te stellen. Daardoor sta je niet meer voor verrassingen als je achteraf de telefoonrekening krijgt", aldus de bestuursvoorzitter van T-Mobile International.

Telecombedrijven maken tot op heden behoorlijke winsten aan internationaal mobiel dataverkeer. Er gelden geen maxima aan wie hoeveel mag rekenen en de Europese overheid heeft formeel nooit ingegrepen. Commissaris Vivianne Reding laat er echter geen misverstand over bestaan dat ze de zogeheten internationale roamingtarieven te hoog vindt. Ze staat op het punt dwingende maxima op te leggen aan wat operators aan elkaar rekenen voor gasttoegang tot hun netwerken.

De aankondiging van T-Mobile vanmiddag speelt daarop in en zal, samen met een vergelijkbare prijsverlaging van Vodafone, enkel de discussies tussen de Europese Commissie en providers verder op scherp zetten. Reding wil heldere afspraken over algemeen geldende maxima.

Ook KPN en Vodafone goedkoper

Vorige week maakte KPN bekend zijn tarieven voor internationaal mobiel dataverkeer substantieel te verlagen van 1,50 euro per megabyte voor gastgebruik naar 0,25 euro. Die afspraak maakte KPN met Hutchison Whampoa’s mobiele dochter 3 en de Poolse provider Play. Telefónica, tevens eigenaar van O2, liet de prijzen voor mobiel internetverkeer in het buitenland dalen met 40 procent.

Naar verluidt was de eurocommissaris afgelopen maandag in Barcelona aanwezig op het Mobile World Congress. Daar zou ze gesproken hebben met vertegenwoordigers van Orange, T-Mobile, Telefónica en Vodafone. Hoewel de bestuursvoorzitters van drie van de vier bedrijven vandaag in het publiek optraden, hielden ze de lippen op elkaar over de uitkomsten van die gesprekken.

Google-telefoon vóór 2009

Behalve de prijsverlaging voor mobiel internetverkeer in het buitenland maakte Hamid Akhavan verscheidene andere zaken bekend. Binnenkort introduceert T-Mobile in Nederland de dienst MyFaves, een dienst om makkelijk en goedkoop vrienden en familie te bellen. Een andere nieuwigheid is de introductie van een chatdienst die MSN, Yahoo, ICQ en AOL combineert in een scherm. Die technologie is afkomstig van het Canadese bedrijf Oz.

Voorts kondigde Akhavan aan in het vierde kwartaal van 2008 het eerste toestel op de markt te brengen dat draait op Android, het besturingssysteem waar Google substantieel aan bijdraagt. "Het duurt jaren voordat je een goed besturingssysteem hebt ontwikkeld. Van wat ik ervan gezien heb, is dit echt een doorbraak in innovatie. Het is goed en snel." Op het gebied van mobiel zoeken zette T-Mobile Google overboord in ging in zee met Yahoo. "We hebben veel technologieën onderzocht. Dit is het beste voor onze klanten."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond