Deel dit artikel
-

T-Mobile-overname Orange Nederland bijna rond

T-Mobile Nederland staat op het punt om het lokale filiaal van Orange Nederland, de mobiele en vaste activiteiten, over te nemen. Daarmee zou het dochterbedrijf van Deutsche Telekom de tweede mobiele aanbieder van Nederland worden.

France Telecom is exclusieve onderhandelingen begonnen met Deutsche Telekom over de verkoop van Orange Nederland. Volgens Beurs.nl zou Orange 1,3 miljard euro op moeten leveren. Begin dit jaar circuleerde het speculatieve overnamebedrag van ruim 800 miljoen euro.

Het is niet duidelijk welke andere telecomaanbieders of durfkapitalisten ook belangstelling hadden voor Orange. France Telecom liet eind vorige maand weten dat er meerdere partijen interesse hadden voor delen van het bedrijf en de onderneming als geheel. T-Mobile biedt kennelijk het meest.

Of de overname doorgaat, ligt momenteel in de handen van de ondernemingsraad van Orange Nederland. De OR is gevraagd een advies uit te brengen aan de directie, een gebruikelijk proces bij overnames. De woordvoerster van Orange: "De OR heeft geen tijdslimiet gekregen voor wanneer het moet reageren."

Deutsche Telekom meldde gisterenavond dat zijn raad van advies groen licht heeft gegeven voor de overname.

Als de overname doorgaat, wordt T-Mobile de op een na grootste aanbieder van mobiele telecommunicatie in Nederland. Het bedrijf heeft nu 2,6 miljoen klanten. Met de toevoeging van de 1,9 miljoen bellers van Orange zou het nieuwe klantenbestand 4,5 miljoen klanten omvatten. Daarmee overtreft T-Mobile concurrent Vodafone, die 3,9 miljoen klanten heeft. De mobiele marktleider KPN heeft 5,9 miljoen klanten.

Twee jaar geleden kende Nederland nog 5 mobiele aanbieders met een eigen netwerk. Na KPN's overname van Telfort en de mogelijk aanstaande uitverkoop van Orange zou dat aantal terug worden gebracht tot drie.

De woordvoerders van zowel T-Mobile als Orange in Nederland weten niet wat T-Mobiles intentie met het vaste ADSL-netwerk van Orange is, het netwerk dat tot vorig jaar onder het merk Wanadoo werd geëxploiteerd. Orange heeft 600.000 internetabonnees.

T-Mobile is naar verluidt een van de partijen die in Europa in de race is om eind 2007 Apples iPhone op de markt te mogen brengen. In de VS heeft Apple daartoe een exclusief contract met AT&T. Europa kent echter geen telecomaanbieder die het hele continent afdekt. Daarom wordt ook Vodafone als mogelijke, tweede, distributeur genoemd.

Deutsche Telekom investeerde vorig jaar nog 5 miljoen dollar in internetbelbedrijf Jajah.com. Intel leidde de investeringsronde, die in totaal 20 miljoen dollar opleverde.

Bron foto: Tjeerd, overgenomen volgens Creative Commons-licentie

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond